GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τα τεκμήρια φορολόγησης – Τα εργαλεία που διαθέτουν

Τα «μυστικά» που θα τους βοηθήσουν

Έως το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους άμυνας, προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική φορολόγηση.

Η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει σημαντικές δυνατότητες για την αποφυγή των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα τις αξιοποιήσει σωστά και, φυσικά, εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετά «εργαλεία» που, με σωστή χρήση, μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τα τεκμήρια που επιβάλλει η εφορία. Συνολικά, η νομοθεσία προσφέρει εννέα τρόπους αποφυγής των τεκμηρίων. Τρεις από αυτούς είναι γενικής εφαρμογής, όπως οι γονικές παροχές ή δωρεές, τα δάνεια και η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Οι υπόλοιποι έξι αφορούν ειδικές περιπτώσεις, όπως τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η είσπραξη εφάπαξ αποζημιώσεων, επιδόματα κ.λπ.

Ειδικότερα, για τα δάνεια, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έχει καθορίσει αυστηρά κριτήρια, θέτοντας συνολικά τέσσερις βασικές και πέντε επιπλέον προϋποθέσεις για την αναγνώριση αυτών ως μέσων κάλυψης τεκμηρίων.

Τα τεκμήρια βασίζονται στην ατομική τεκμαρτή δαπάνη, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο και 5.000 ευρώ για ζευγάρια, και προσαυξάνονται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης που σχετίζονται με τα ετήσια έξοδα συντήρησης κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πισίνων, αεροσκαφών, και άλλων ειδών πολυτελείας. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δαπάνες για πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικής εκπαίδευσης και αμοιβές υπηρετικού προσωπικού. Εάν το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι χαμηλότερο από το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών, τότε η εφορία τον φορολογεί με βάση τα τεκμήρια.

Το 2023, συνολικά 1.540.255 φορολογούμενοι πιάστηκαν στα τεκμήρια. Παρά το γεγονός ότι δήλωσαν συνολικό εισόδημα 2,96 δισ. ευρώ, τους καταλογίστηκε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα ύψους 4,39 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για συνολικό εισόδημα 7,35 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των φορολογουμένων ήταν μισθωτοί και συνταξιούχοι (947.676 ΑΦΜ, ή το 62% του συνόλου), ενώ ακολούθησαν οι εισοδηματίες (319.734 ΑΦΜ), οι επιχειρηματίες (195.843 ΑΦΜ) και οι αγρότες (77.002 ΑΦΜ).

Μέθοδοι αποφυγής της τεκμαρτής φορολόγησης

Η τεκμαρτή φορολόγηση μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και στρατηγικών, αρκεί ο φορολογούμενος να προνοήσει και να κινηθεί εγκαίρως, εντός των καθορισμένων προθεσμιών, δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Εάν το πραγματικό εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι χαμηλό, ενώ το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών είναι υψηλότερο, μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιλογές για να καλύψει την τεκμαρτή διαφορά και να αποφύγει την αυξημένη φορολογία:

Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών: Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα προηγούμενων οικονομικών ετών για να καλύψει τη διαφορά των τεκμηρίων, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα εισοδήματα έχουν δηλωθεί και μπορεί να αποδειχθούν μέσω των φορολογικών δηλώσεων των περασμένων ετών.

Πραγματικά εισοδήματα απαλλαγμένα από φόρο: Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2024 και απαλλάσσονται από φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως αποζημιώσεις απόλυσης, επιδόματα ανεργίας, κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, τόκοι καταθέσεων κ.λπ., μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τεκμηρίων.

Κέρδη από τυχερά παιχνίδια: Τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια (Στοίχημα, Τζόκερ, ΛΟΤΤΟ, κ.λπ.) μπορούν να αποτελέσουν πηγή κάλυψης των τεκμηρίων.

Προϋποθέσεις για τη χρήση δανείων

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, για να χρησιμοποιηθεί ένα δάνειο για την κάλυψη τεκμηρίων, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια