GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μόνο 1.037 επαγγελματίες αμφισβήτησαν τα τεκμήρια – Αντιμέτωποι με εξονυχιστικό φοροέλεγχο όσοι θεωρούν ότι αδικούνται

686 επαγγελματίες ζήτησαν να εξαιρεθούν από το νέο σύστημα των τεκμαρτών εισοδημάτων.


686 επαγγελματίες ζήτησαν να εξαιρεθούν από το νέο σύστημα των τεκμαρτών εισοδημάτων.

Στην παγίδα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος πιάστηκαν 402.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, μόνο 1.037 επέλεξαν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και το κουστούμι με τον «φουσκωμένο» φόρο που τους έραψε η εφορία και θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με τακτικό φορολογικό έλεγχο προκειμένου να αποδείξουν ότι αδικούνται και το πραγματικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.

Επιπλέον 686 επαγγελματίες ζήτησαν να εξαιρεθούν από το νέο σύστημα των τεκμαρτών εισοδημάτων, επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους όπως νοσηλεία και στρατιωτική θητεία.

Ο μικρός αριθμός προσφυγών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αμφισβήτηση των τεκμηρίων περνάει μέσα από εξονυχιστικό έλεγχο για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση σε βάθος πενταετίας με πιθανό το κίνδυνο να χρεωθούν με έξτρα φόρο και πρόστιμα. Οι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση αμφισβήτησης των τεκμηρίων έχουν συμπληρώσει ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Αυτόματες φορο-δηλώσεις

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να τρέξει με υψηλές ταχύτητες την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2025 για περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια αμιγώς μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου όσοι πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος να κερδίσουν την ανώτατη έκπτωση 4%.

Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι οι φορολογικές δηλώσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis μέσα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πατήσουν το κουμπί της αποστολής μέχρι το τέλος Απριλίου. Αν δεν το κάνουν οι ίδιοι θα το κάνει η ΑΑΔΕ ώστε όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2025 να έχουν την ανώτατη έκπτωση φόρου 4%

Επισημαίνεται ότι όσοι υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου η έκπτωση περιορίζεται στο 3% και για υποβολή δηλώσεων από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου το ποσοστό έκπτωσης μειώνεται στο 2%.

Με τη νέα ρύθμιση από το 2025 η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται στο χρονικό διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου ενώ θεσπίζεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια