-Ιδιαίτερα δαπανηρό “σπορ” το ψάρεμα, καθώς καλούνται κάθε χρόνο να καταβάλουν ιδιαίτερα σημαντικό ποσό -Αντιδρούν στην κατάργηση της ε...
-Ιδιαίτερα δαπανηρό “σπορ” το ψάρεμα, καθώς καλούνται κάθε χρόνο να καταβάλουν ιδιαίτερα σημαντικό ποσό
-Αντιδρούν στην κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας Μη Κυβερνητικές Οικολογικές Οργανώσεις
Θετικά βλέπουν οι ερασιτέχνες ψαράδες της Ξάνθης την κατάργηση της ερασιτεχνικές άδειας αλιείας που φαίνεται πως δρομολογείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα μια ομάδα οικολογικών οργανώσεων αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κρούοντας το κουδούνι του κινδύνου για την έξαρση της παράνομης αλιείας.
Χρόνο με τον χρόνο... λιγότεροι!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης κ. Ιωσήφ Μεϊμαρίδη χρόνο με τον χρόνο μειώνονται συστηματικά οι ερασιτέχνες αλιείς αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα στη μάχη με τη γραφειοκρατία και τα χρήματα που καλούνται κατά τον νόμο να καταβάλουν στο κράτος.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 500 μέλη στον Σύλλογό μας και άλλοι τόσοι που ψαρεύουν έξω από το νερό και δεν είναι υποχρεωμένοι να γραφτούν σε κανέναν σύλλογο. Το κόστος όμως για έναν ερασιτέχνη ψαρά όσο πάει και ανεβαίνει και για αυτό σας είπα ότι ο αριθμός τους μειώνεται” εξηγεί ο κ. Μεϊμαρίδης τονίζοντας πως “εάν λήξει έστω και για μια ημέρα η άδεια σου, τότε στην καταργούν και πρέπει ξανά από την αρχή να βγάλεις άλλη και να την πληρώσεις. Υπάρχει και η άδεια πλοήγησης και η άδεια σκάφους και κάθε χρόνο απαιτούνται περί τα 200 με 300 ευρώ από κάθε ψαρά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως είσαι υποχρεωμένος να ασφαλίσεις και το σκάφος σου αλλά και να το συντηρήσεις”.
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος “το σύστημα πρέπει να απλουστευτεί και συμφωνούμε με την κατάργηση της άδειας”. Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις των οικολογικών οργανώσεων ο κ. Μεϊμαρίδης υπογραμμίζει πως υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν και όχι η άδεια του ερασιτέχνη, όπως η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τους απαραίτητους ελέγχους.
“Και στην Ισπανία και στην Ιταλία απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν ερασιτεχνικές άδειες αλιείας και οι αλιείς τόσο κατά τη διάρκεια του ψαρέματος όσο και μετά μπορεί να ελεγχθούν για τα κατά τον νόμο οριζόμενα” συμπληρώνει ο ίδιος.
Αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον
Αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον διακρίνουν οικολογικές οργανώσεις από την κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού αναφέρουν πως “με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο σχέδιο νόμου “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” που έχει δώσει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, εισηγείται την πλήρη κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας.
Η προτεινόμενη κατάργηση της άδειας θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και θα περιορίσει τις δυνατότητες της Πολιτείας να διαχειριστεί τους αλιευτικούς πόρους. Ενδεικτικά και μόνο η κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών πιθανόν να οδηγήσει: α. στην αύξηση της πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα στην πλειονότητά τους ιχθυαποθέματα, καθώς οι ερασιτέχνες δε θα χρειάζονται άδεια, ούτε και θα φοβούνται πιθανούς ελέγχους, β. στην επέκταση των περιστατικών παράνομης αλιείας, καθώς δε θα υπάρχει άδεια όπου θα αναγράφονται οι απαγορευμένες μέθοδοι αλιείας, γ. στην πλήρη αδυναμία συλλογής στοιχείων, έντασης, μεγεθών και επιπτώσεων της ερασιτεχνικής αλιείας και δ. στην αδυναμία της όποιας διαχείρισης της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας.
Όλες οι παραπάνω επιπτώσεις θα επιβαρύνουν επικίνδυνα την υπάρχουσα κατάσταση, όπου τα περιστατικά υπεραλίευσης, λαθραλιείας και καταστρεπτικών πρακτικών ασυνείδητων ερασιτεχνών ή επαγγελματιών δεν είναι λίγα. Οδηγούμαστε έτσι στην κατάρρευση των αποθεμάτων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, με πρώτο θύμα την ίδια την επαγγελματική αλιεία. Έναν κλάδο που σήμερα συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των απομακρυσμένων και απομονωμένων νησιώτικων και παράκτιων περιοχών της χώρας μας, τον οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ως σύμμαχο και ουσιαστικό εταίρο στην προσπάθεια για τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των θαλασσών μας.
Εν αντιθέσει με την κατάργηση των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας, προτεραιότητες και βήματα του Υπουργείου Ναυτιλίας θα έπρεπε να είναι η ενημέρωση/εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των ερασιτεχνών για την απόκτηση άδειας, η καταγραφή αλλά κυρίως η ανάγκη για διαχείριση της ερασιτεχνικής αλιείας, και η εντατικοποίηση των ελέγχων και της εφαρμογής της αλιευτικής νομοθεσίας από το Λιμενικό Σώμα.
Οι συνυπογράφουσες Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:
Αρκτούρος
Αρχέλων / Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Greenpeace
Μεσόγειος SOS
Medasset / Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
MOm / Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
Καλλιστώ / Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
WWF Ελλάς”.
Δεν υπάρχουν σχόλια