GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αντισυνταγματικά ΕΤΑΚ και εισφορά σε ακίνητα δεσμευμένα από την ολομέλεια του ΣτΕ

Καταρρέει ως αντισυνταγματική η φορολογική επιβάρυνση (με ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά) σε ακίνητα που ήταν δεσμευμένα με σκοπό να απαλλοτριωθ...

Καταρρέει ως αντισυνταγματική η φορολογική επιβάρυνση (με ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά) σε ακίνητα που ήταν δεσμευμένα με σκοπό να απαλλοτριωθούν για λόγους πολεοδομικούς, ρυμοτομικούς, αρχαιολογικούς κ.λπ. και «ανάβει πράσινο φως» για επιστροφή μεγάλων κονδυλίων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε «πιλοτικές δίκες» έκρινε αντισυνταγματικές τις υπουργικές αποφάσεις που προέβλεψαν το 2008 και το 2009 (με τους νόμους 3634/08 και 3808/09) την επιβολή ΕΚΑΤ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) και έκτακτης εισφοράς ακίνητης περιουσίας για ακίνητα που προορίζονταν από τις αρμόδιες Αρχές (π.χ. ΟΤΑ, υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) για απαλλοτρίωση, προκειμένου να φτιαχτούν π.χ. κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες κ.λπ. ή για να προστατευθούν αρχαιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με το 'Έθνος. 

Η ομόφωνη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας της φορολογίας σε τέτοιου είδους δεσμευμένα ακίνητα, με ταυτόχρονη ακύρωση των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων της Εφορίας, προκαλεί μια νέα αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Γιατί με την «πιλοτική» επίλυση του ζητήματος ανοίγει ο δρόμος (λόγω της αντισυνταγματικότητας) για να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που φορολογήθηκαν για μία τριετία με ΕΤΑΚ και με έκτακτη εισφορά, μολονότι η περιουσία τους ήταν ουσιαστικά δεσμευμένη, αδρανής και μη αξιοποιήσιμη.

Στην απόφαση 520/14 της Ολομέλειας ΣτΕ (πρόεδρος Κ. Μενουδάκος, εισηγητής Ι. Γράβαρης) τονίζεται ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση απαλλοτριωτέα ακίνητα εντός σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια