-Όλα της Ειδικής Εκπαίδευσης δύσκολα στην Π.Ε. Ξάνθης -«Δεν υφίσταται ειδική αγωγή στην Ξάνθη», αναφέρουν οι δάσκαλοι της περιοχής ...
-«Δεν υφίσταται ειδική αγωγή στην Ξάνθη», αναφέρουν οι δάσκαλοι της περιοχής
Ρολά έχει κατεβάσει το ειδικό σχολείο κωφών και βαρήκοων μαθητών που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Ευμοίρου στην Ξάνθη και το οποίο εξυπηρετούσε μαθητές από ολόκληρη τη Θράκη.
Το σχολείο πρακτικά δεν λειτουργεί από πέρσι, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους μαθητές που παρακολουθούσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στερώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα από δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, στο περιθώριο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης, το σχολείο θα παραμείνει κλειστό και φέτος, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και επαναλειτουργία του σχολείου.
Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των ειδικών σχολείων Ξάνθης, τα οποία παρουσιάζουν τρομακτικά κενά εκπαιδευτικών, τα οποία αποτελούν ζωτικά προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Το τετραθέσιο ειδικό σχολείο Ξάνθης αριθμεί σήμερα μόλις έναν εκπαιδευτικό γενικής παιδείας, παρουσιάζει τέσσερα κενά εκπαιδευτικών και ελλείψεις σε ειδικό προσωπικό.
Το τριθέσιο ειδικό σχολείο Τυμπάνου έχει μόλις έναν εκπαιδευτικό γενικής παιδείας, λείπουν άλλοι δύο καθώς και το ειδικό προσωπικό. Το ειδικό σχολείο τυφλών που βρίσκεται στο Ζυγό, έχει και αυτό με τη σειρά του έναν εκπαιδευτικό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών. Το διθέσιο ειδικό σχολείο Εχίνου, στην ορεινή Ξάνθη, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση καθώς ελλείψει εκπαιδευτικού προσωπικού παραμένει κλειστό. Σοβαρές ελλείψεις εντοπίζονται και στο ειδικό σχολείο Γενισέας, ενώ στα κενά εκπαιδευτικών προστίθενται και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μεταφορά των μαθητών, γεγονός που κρατά μακριά από τις σχολικές αίθουσες όσους μαθητές δεν μπορούν με οικία μέσα να μετακινηθούν.
Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί το προσωπικό που προσλαμβάνεται στα ειδικά σχολεία εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με μισθούς πείνας και συμβάσεις περιορισμένης διάρκειας, με τους εκπαιδευτικούς να επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο υποδηλώνει και εμπράκτως την απόσυρση του κράτους από την Ειδική Αγωγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια