Δεν συμφέρει καν να βγουν στα ανοικτά οι τράτες, αφού τα ψάρια έχουν λιγοστέψει και οι ζημιές που προκαλούνται κοστίζουν περισσότερο από τη ...
Δεν συμφέρει καν να βγουν στα ανοικτά οι τράτες, αφού τα ψάρια έχουν λιγοστέψει και οι ζημιές που προκαλούνται κοστίζουν περισσότερο από τη σοδιά.
Πολύ απλά, η βλέννα είναι μία κολλώδης ύλη, που δημιουργεί μία στρώση πάνω στο δίχτυ, με αποτέλεσμα να φρακάρουν τα δίχτυα και να μην μπορούν να πιαστούν σε αυτά ψάρια. Παράλληλα, η βλέννα προκαλεί βλάβες σε συρόμενα εργαλεία, που μπορεί να κοστίζουν πολλά χρήματα, με αποτέλεσμα να μην αξίζει το ρίσκο. Και την ίδια ώρα, η βλέννα «ρουφάει» το οξυγόνο, με αποτέλεσμα τα ψάρια του θρακικού πελάγους… να μεταναστεύουν για να επιβιώσουν.
Κραυγή αγωνίας από τον Αλιευτικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης
«Αυτό το φαινόμενο το ζούμε εδώ και δεκαετίες», σημείωσε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Σαρίκας, παρατηρώντας ότι κάποιες χρονιές, όπως 2010, 2021 ή φέτος είναι πιο έντονο, σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν ή να μην αξίζει να βγουν για μεροκάματο. Αφότου περιέγραψε το φαινόμενο, όπως το καταγράψαμε στον πρόλογο του κειμένου, μετέφερε «τον τεράστιο προβληματισμό» των επαγγελματιών αλιέων για την κατάσταση, σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και το μέλλον της θρακιώτικης αλιείς έχει τεθεί σε αμφιβολία.
Η επιστημονική τεκμηρίωση της βλέννας
Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», η βλέννα «πρόκειται για το φαινόμενο της δημιουργίας αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων (κολλώδη μακρο-συσσωματώματα), που τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την άνοιξη του 2021, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αλιείς του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα του Θρακικού Πελάγους. Προσκολλάται στα αλιευτικά τους εργαλεία, δυσκολεύοντας τη χρήση τους».
Ο καθηγητής εξήγησε πως τα αίτια για τη δημιουργία της βλέννας, που είναι ένα απρόβλεπτο και μη περιοδικό φαινόμενο μέχρι τώρα, δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, τόνισε πως «στην περιοχή μας θα πρέπει να αναζητηθούν η συνέργεια βιολογικών παραμέτρων, όπως η αύξηση του φυτοπλαγκτού και η έκκριση εξωπολυμερών, με τις ιδιαίτερες υδρογραφικές συνθήκες της περιοχής, όπως είναι η ύπαρξη των ποταμών Έβρου και Νέστου και των ρευμάτων της Μαύρης Θάλασσας, που εμπλουτίζουν ασυνεχώς με θρεπτικά άλατα το Θρακικό Πέλαγος».
Δεν υπάρχουν σχόλια