Θα διεξαχθεί από 7 έως 12 Απριλίου 2025 με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι διοργανωτές του θεσμού στο...
- Θα διεξαχθεί από 7 έως 12 Απριλίου 2025 με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών
- Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι διοργανωτές του θεσμού στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»
Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης, η οποία φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής, εστιάζοντας, κυρίως, στην προσπάθεια των μαθητών του μουσικού σχολείου και των γονιών τους που στηρίζουν τα όνειρα των παιδιών τους, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, «δέκα τα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στην πόλη από το μουσικό σχολείο, τους καθηγητές, τους μαθητές, τους εθελοντές και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Δέκα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς που, πραγματικά, δείχνουν πως, όταν άνθρωποι οραματίζονται μπορούν να προσφέρουν τόσα πολλά και τόσο σημαντικά για τον τόπο μας…».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, κύριος Χρήστος Βαρδικελδόγλου παρουσίασε την αφίσα και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του μουσικού φεστιβάλ, «ένα φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό και κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να ενώνουν τις φωνές τους, τα όνειρά τους και τις μελωδίες τους σε μια γιορτή αφιερωμένη στην μουσική και την τέχνη.
«Αναζητώντας την Οδό των Ονείρων μας» είναι ο τίτλος που επιλέξαμε φέτος, τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τον πρόσφατα εκλιπόντα Μίμη Πλέσσα.
Η Οδός Ονείρων του Χατζιδάκι δεν είναι ένας δρόμος τυχαίος, αλλά ένας δρόμος γεμάτος μελωδίες, ποίηση, αναμνήσεις και συναισθήματα. Είναι η ίδια μουσική διαδρομή που καλούμαστε όλοι να βαδίσουμε με οδηγό μας την Τέχνη, τη δημιουργία και τη φαντασία. Ο Χατζιδάκις δεν έβλεπε τη μουσική ως ένα απλό άκουσμα, αλλά ως μια εμπειρία που μεταμορφώνει, που εμπνέει, που οδηγεί την ψυχή σε νέα μονοπάτια. Έλεγε πως, «όταν η μουσική αγγίζει τις λέξεις, εκείνες λιποθυμούν και δίνουν τη θέση τους στη μελωδία». Έτσι κι εμείς, μέσα από το φεστιβάλ θέλουμε να αφεθούμε στη μαγεία της μουσικής και να αναζητήσουμε μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους τους το δικό μας δρόμο προς το όνειρο. Αυτή η αναζήτηση δεν είναι ατομική, είναι συλλογική, γεμάτη συνεργασίες, ανταλλαγές, κοινές εμπειρίες.
Φέτος η Ξάνθη θα φιλοξενήσει 15 μουσικά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα και 2 από το εξωτερικό. Ενώ για έξι ημέρες η πόλη μας θα πλημμυρίσει από μουσικές και φωνές μαθητών που έρχονται να μοιραστούν το ταλέντο τους, τη γνώση τους και το πάθος τους για τη μουσική» όπως υπογράμμισε ο κύριος Χ. Βαρδικελδόγλου, μέσα από τον λόγο του.
Ενώ, αναφερόμενος, αναλυτικά, στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, τόνισε ότι «είναι πλούσιο και ξεκινά δυναμικά με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Στις 7 Απριλίου έχουμε τη συναυλία του μουσικού σχολείου Ξάνθης στη Διομήδεια.
Στις 8 Απριλίου συναυλία Δημοτικών Σχολείων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με μουσική πορεία μαθητών στους δρόμους της πόλης και επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης.
Στις 9 Απριλίου είναι η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ με τη συμφωνική ορχήστρα του μουσικού σχολείου Ξάνθης και τη συμμετοχή της Εύης Πασπαλά.
10 και 11 Απριλίου βιωματικά εργαστήρια το πρωί για τους μαθητές των μουσικών σχολείων με διακεκριμένους καλλιτέχνες και απογευματινές μαθητικές συναυλίες σε κεντρικά σημεία της πόλης.
12 Απριλίου είναι η τελετή λήξης στην οποία 1000 μαθητές απ’ όλα τα μουσικά σχολεία ενώνουν τις φωνές τους σε μια μεγαλειώδη συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη, ερμηνεύοντας μελωδίες του Μ. Χατζιδάκι υπό τη Διεύθυνση του Νίκου Κηπουργού».
Τέλος, ο κύριος Αριστείδης Τρακάκης, εκπαιδευτικός και μέλος καλλιτεχνικής επιτροπής του μουσικού σχολείου Ξάνθης, αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού, επισημαίνοντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα μέσα από μια ιστορική διαδρομή που δείχνει την αξία που έχει αποκτήσει σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Το φεστιβάλ, λοιπόν, φέτος κλείνει ένα μεγάλο δεκαετή κύκλο, σταματώντας ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε -στον Μ. Χατζιδάκι- ο οποίος προσπάθησε να διοργανώσει τον «μουσικό Αύγουστο» εδώ στην Ξάνθη, αλλά δεν τα κατάφερε και τον μετέφερε τελικά στην Κρήτη. Ελπίζουμε, εμείς εδώ να συνεχίσουμε αυτή την ιδέα του με άλλο τρόπο σε άλλους καιρούς…», όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικών σχολείων Ξάνθης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια στα οποία θα συμμετέχουν και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.
Δεν υπάρχουν σχόλια