Άκρως ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα έρευνας για την οδήγηση
Ποσοστά οδηγών στον γενικό πληθυσμό
Περίπου 73% των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων δηλώνουν ότι οδηγούν αυτοκίνητο, ενώ το 5% οδηγεί δίκυκλο. Αντίθετα, το 21% δεν οδηγεί κάποιο όχημα.
Κύριες αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης τροχαίων ατυχημάτων
- Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θεωρείται η βασική αιτία τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα (64% μεταξύ των οδηγών και 73% μεταξύ όσων δεν οδηγούν). Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα (49% και 55% αντίστοιχα), η χρήση κινητού κατά την οδήγηση (33% και 29%), η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (17% και 18%), η ελλιπής αστυνόμευση και ατιμωρησία (16% και 9%), η κακή κατάσταση των οχημάτων (4% και 3%) και η ελλιπής σήμανση (4% και 2%).
- Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης, οι οδηγοί θεωρούν πως η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων (46%). Αντίθετα, όσοι δεν οδηγούν θεωρούν πιο αποτελεσματική την αυστηροποίηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις (49%). Άλλα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν συχνότερους ελέγχους και ενισχυμένη αστυνόμευση (44% μεταξύ των οδηγών, 36% μεταξύ όσων δεν οδηγούν), βελτίωση του οδικού δικτύου και της σήμανσης (31% και 23%), μείωση των ορίων ταχύτητας (14% και 23%) και παροχή κινήτρων για ανανέωση του στόλου οχημάτων (9% και 6%).
- Η έρευνα καταγράφει ισχυρή στήριξη στη μείωση των υφιστάμενων ορίων ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές, με το 73% να συμφωνεί με το μέτρο. Το ποσοστό είναι υψηλότερο μεταξύ όσων δεν οδηγούν (85%), ενώ στους οδηγούς παραμένει υψηλό (69%). Αντίστοιχα, το 87% των οδηγών υποστηρίζει την τοποθέτηση καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων και την επιβολή ποινών.
Στοιχεία οδηγικής συμπεριφοράς
Το 87% των οδηγών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί πάντα ζώνη ασφαλείας ή κράνος. Ωστόσο, μόνο το 48% σταματά πάντα σε διαβάσεις πεζών, ενώ το 10% δηλώνει ότι δεν το πράττει ποτέ.
Περίπου 47% των οδηγών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση (1% πάντα, 4% συχνά, 16% μερικές φορές, 26% σπάνια). Επιπλέον, το 58% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί κινητό μέσω Bluetooth (14% πάντα, 15% συχνά, 16% μερικές φορές, 12% σπάνια).
Όσον αφορά την ταχύτητα, το 65% των οδηγών δηλώνει ότι παραβιάζει τα όρια (1% πάντα, 5% συχνά, 34% μερικές φορές, 25% σπάνια). Παράλληλα, το 20% παραδέχεται ότι οδηγεί μετά από κατανάλωση αλκοόλ (1% συχνά, 4% μερικές φορές, 15% σπάνια), ενώ το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι περνάει με κόκκινο φανάρι (1% πάντα, 1% συχνά, 4% μερικές φορές, 14% σπάνια).
Επιπλέον, 5% των οδηγών αναφέρουν ότι επιτρέπουν σε άτομα χωρίς δίπλωμα να οδηγήσουν (2% συχνά, 2% μερικές φορές, 1% σπάνια), ενώ το 7% έχει επιτρέψει σε ανήλικο κάτω των 16 ετών να οδηγήσει όχημα, είτε με επίβλεψη (5%) είτε χωρίς (2%).
Ηλικία και επικίνδυνη οδήγηση
- Το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ηλικία δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για επικίνδυνη οδήγηση.
- Ωστόσο, το 33% πιστεύει πως οι οδηγοί άνω των 75 ετών παρουσιάζουν την πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, ενώ το 27% θεωρεί πως οι πιο νεαροί οδηγοί, κάτω των 25 ετών, είναι πιο επιρρεπείς σε επικίνδυνες πρακτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια