Σήμερα αναβιώνει το έθιμο του καλόγερου, συμβολίζοντας την καλή χρονιά και τη γονιμότητα της γης .
Σήμερα αναβιώνει το έθιμο του καλόγερου, συμβολίζοντας την καλή χρονιά και τη γονιμότητα της γης.
Πέπη Στάντσιου:
«Το πρώτο δεκαήμερο της αποκριάς σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη λαογραφία σε πιο καρναβαλικές εκδηλώσεις…»
«Το βασικότερο μήνυμα των φετινών ΘΛΕ δίνεται με την προσπάθεια ανασύστασής τους όσον αφορά το κομμάτι της λαογραφίας με την αναβίωση εθίμων, όπως το έθιμο του καλόγερου» όπως σχολιάζει, χαρακτηριστικά, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, κυρία Πέπη Στάντσιου και συνεχίζει, «με ξεχωριστές στιγμές ήδη χαραγμένες στη μνήμη μας και ακόμη περισσότερες να έρχονται, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν στον πλούτο της παράδοσης!
Έθιμα, μουσικές, χοροί και αυθεντικό καρναβαλικό κέφι γεμίζουν τις μέρες και τις νύχτες μας! Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες εκδηλώσεις και ελάτε να ζήσουμε μαζί τη μαγεία της παράδοσης!».
Όπως επισημαίνει, επίσης, η ίδια, «το πρώτο δεκαήμερο της αποκριάς σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη λαογραφία σε πιο καρναβαλικές εκδηλώσεις…».
«Ο καλόγερος της Βιζύης»
Πρόκειται για αποκριάτικο δρώμενο το οποίο αναβιώνει σήμερα, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου (18.00), από την πλατεία Δημοκρατίας και θα μεταφερθεί στην πλατεία Μητροπόλεως, όπου θα ολοκληρωθεί με ένα παραδοσιακό γλέντι.
Στο δρώμενο συμμετέχουν μέλη των χορευτικών τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, ΦΕΞ και χορευτικός όμιλος Ξάνθης
- Το έθιμο «κατάγεται» από ένα μικρό χωριό στην επαρχία της Βιζύης της Ανατολικής Θράκης απ’ όπου οι Θρακιώτες πρόσφυγες μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, τον πόνο του ξεριζωμού απ’ τις εστίες τους και την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, έφεραν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
- Κατά την τέλεση του δρώμενου οι κάτοικοι επιζητούσαν την ευγονία της γης, καθώς η κύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία.
- «Πρόκειται ουσιαστικά για θέατρο δρόμων με τη συμμετοχή πολλών ρόλων για τους οποίους, πρέπει να σημειωθεί, πως έχουν επιλεγεί τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα, για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.
- Το έθιμο ξεκινά με πολλά γέλια και πειράγματα και κορυφώνεται με το θάνατο και την ανάσταση του καλόγερου που συμβολίζει την ανάσταση της γης. Οι ρόλοι εκτελούνται μόνον από άνδρες, ακόμη και οι γυναικείοι» υπογραμμίζει η κα Π.Στάντσιου.
«Γαϊτανάκι»
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου (πλατεία Ελευθερίας, 12.00) μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη συλλόγων και πολιτιστικών φορέων γιορτάζουν τα έθιμα της Αποκριάς και χορεύουν με τα γαϊτανάκια.
Να σημειωθεί πως τα παιδιά που συμμετέχουν στο έθιμο έχουν εκπαιδευτεί από πολιτιστικούς συλλόγους να χορεύουν το γαϊτανάκι.
- Την Καθαρά Δευτέρα (3 Μαρτίου) οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στη Σταυρούπολη με το έθιμο της Καμήλας.
- Η κυρία Π. Στάντσιου δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον Δήμαρχο Ξάνθης, κύριο Στράτο Κοντό και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μιχάλη Τσέπελη, για τη στήριξη και την αγαστή συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς.
- Βέβαια οι δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων στο πλαίσιο των ΘΛΕ δεν σταματάνε εδώ. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε εκδηλώσεις με παρουσιάσεις νέων παραδοσιακών φορεσιών καθώς και σημαντική εκδήλωση με θέμα ομιλίας τη «Διονυσιακή Λατρεία και τα Ορφικά Μυστήρια», στο οποίο ο ομιλητής, γνωστός φιλόλογος και συγγραφέας της Ξάνθης, κύριος Θανάσης Μουσόπουλος, ανέλυσε τις συνδέσεις μεταξύ της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και του θεάτρου. Ενώ, οι δράσεις του Λυκείου θα συνεχιστούν με παιδικά πάρτι και άλλες λαογραφικές παρουσιάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια