GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φιντάν: Η Αθήνα δέχεται εσωτερικές πιέσεις που επηρεάζουν τον διάλογό μας – Και η «Δυτική Θράκη» στις διαφορές μας

  Οι εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πολιτική ηγεσία (σ.σ. και όχι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε διάφορα πεδία που κατ...

 

Οι εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πολιτική ηγεσία (σ.σ. και όχι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε διάφορα πεδία που κατά καιρούς εκφράζουν οι Τούρκοι) μπορεί να διαφοροποιήσουν το πλαίσιο στο οποίο θα καθίσει να συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν την επίλυση των διαφορών στα ελληνοτουρκικά, είπε ο Χακάν Φιντάν την Παρασκευή, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, τονίζοντας πως στο θέμα των διαφορών στο Αιγαίο, πρέπει να τεθεί και η Δυτική Θράκη, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως η εύρεση λύσης είναι καθαρά θέμα ηγεσίας, παρότι σε προηγούμενες, πρόσφατες τοποθετήσεις του επέμενε στη λύση δύο δημοκρατιών και εγκατάλειψη του πλαισιού των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του για τα ελληνοτουρκικά ο Τούρκος υπουργός ανέφερε: «Το 2024 διατηρήσαμε τη θετική δυναμική που έχουμε επιτύχει με την Ελλάδα στις σχέσεις μας. Διατηρώντας ζωντανό τον διάλογό μας σε υψηλό επίπεδο, με αμοιβαίες επισκέψεις, Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε σε αυτόν το ρυθμό και το νέο έτος. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις υφιστάμενες διαφωνίες μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο των μηχανισμών διμερούς διαλόγου που λειτουργούν καλά. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της περιοχής να ενεργούμε στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Σε ερώτημα που δέχτηκε για τις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών και τα θέματα που μπορεί να τεθούν υπό συζήτηση, ο Φιντάν είπε: «Η θετική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ιδιαίτερα η θετική σχέση που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών, διασφαλίζει πραγματικά ένα καλό περιβάλλον για καλύτερη επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το κοντινό και μακρινό παρελθόν και αυτό προσπαθούμε να το συνεχίσουμε. Αυτήν τη στιγμή, τα προβλήματα έχουν δύο οψεις, η πρώτη είναι το πρόβλημα καθαυτό. Δηλαδή, όταν συναντιούνται δύο λογικά μυαλά σε ένα πεδίο χωρίς εσωτερική και εξωτερική πολιτική επιρροή, υπάρχει το ζήτημα τού πώς να δούμε τα θέματα στο Αιγαίο και τα άλλα θέματά μας στη Δυτική Θράκη. Εδώ έχουμε εντατικοποίηση. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η εικόνα που προκύπτει όταν υπεισέρχονται παράγοντες από το γύρω περιβάλλον, ιδίως από την εσωτερική πολιτική».

Και συνέχισε: «Βέβαια σε αυτό το σημείο, βλέπουμε πως η εσωτερική πολιτική πίεση στην πλευρά της Ελλάδας διαμορφώνει ένα διαφορετικό πεδίο για τη διαχείριση των υφιστάμενων προβλημάτων. Δηλαδή, θεωρώ ότι αν η εσωτερική πίεση λάμβανε υπόψη μόνο τα πραγματικά συμφέροντα, όπως συμβαίνει στην Τουρκία, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο ορθολογικό πεδίο. Και σε αυτό το σημείο, βέβαια, κατανοούμε την θέση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλητές μας, ιδίως ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, έτσι τον δρόμο μας. Όσο δεν χάνουμε την εστίασή μας, όσο διατηρούμε την πρόθεσή μας, όσο έχουμε την υποστήριξη του λαού μας, προκαλείται βέβαια κάποια απώλεια χρόνου, αλλά στο τέλος συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα. Εγώ πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα, όσο η ελληνική και η τουρκική κοινή γνώμη στηρίζουν αυτήν τη διαδικασία, μπορούμε να διανύσουμε μια θετική απόσταση. Το σημαντικό είναι το ηγετικό θάρρος. [Το σημαντικό είναι] ποιος θα εκφράσει την πολιτική στήριξη και την έγκριση που του δίνει η κοινή γνώμη στην επίλυση του προβλήματος με υψηλή ηγετικότητα. Διότι ο Πρόεδρός μας έχει δείξει και αποδείξει πολλάκις ότι είναι έτοιμος σε πολλά θέματα, και βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης έχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα σ’ αυτό το σημείο. Μακάρι να κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα αξιοποιώντας το 2025, πριν μπουν οι δύο χώρες στο φάσμα των εκλογών».

Σε ερώτηση που δέχτηκε στη συνέχεια για το πώς βλέπει να εξελίσσονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τα επόμενα χρόνια, αλλά και την πρόοδο που θα μπορούσε να σημειωθεί στην επίλυση του Κυπριακού, ο Φιντάν είπε: «Με ρωτάτε τι θα ήθελα να δω προσωπικά στα επόμενα 10 χρόνια… Το εξέφρασα και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα προχθές στην ‘τδβκ’: Αυτό που θα ήθελα να δω εγώ στην Κύπρο, ειλικρινά, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα λύσουν όλοι μαζί τα προβλήματά τους και θα μετατρέψουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμβεί αυτό. Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα με λίγο θάρρος, χωρίς να χάσουμε τίποτα και χωρίς να αλλάξουμε τη σημερινή μας ζωή. Υπάρχουν βέβαια και ιστορικά συναισθήματα που κουβαλάμε από το παρελθόν. Υπάρχουν ιστορικές πολιτικές αλληλεπιδράσεις που επηρεάζουν και το σήμερα».

«Έχει πλέον διαμορφωθεί μια διαφορετική πραγματικότητα. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη σημερινή πραγματικότητα και τα συναισθήματα του παρελθόντος που κουβαλάμε μέσα μας; Ξέρετε, εδώ υπάρχει ανάγκη για πολιτική ηγετικότητας, ειλικρινά.

Εγώ αυτή τη στιγμή βλέπω ότι οι ηγεσίες και των δύο χωρών θέλουν να το κάνουν αυτό. Με τη βοήθεια του Θεού, ας μην αφήσουμε ένα μεγάλο κουβάρι προβλημάτων στις μελλοντικές γενιές, όπως δηλαδή το παραλάβαμε εμείς από τις προηγούμενες γενιές. Μακάρι να το λύσουμε και να μην μείνει στις μελλοντικές γενιές. Αλλά όπως είπα, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια