Οι εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πολιτική ηγεσία (σ.σ. και όχι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε διάφορα πεδία που κατ...
Οι εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πολιτική ηγεσία (σ.σ. και όχι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε διάφορα πεδία που κατά καιρούς εκφράζουν οι Τούρκοι) μπορεί να διαφοροποιήσουν το πλαίσιο στο οποίο θα καθίσει να συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν την επίλυση των διαφορών στα ελληνοτουρκικά, είπε ο Χακάν Φιντάν την Παρασκευή, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του για τα ελληνοτουρκικά ο Τούρκος υπουργός ανέφερε: «Το 2024 διατηρήσαμε τη θετική δυναμική που έχουμε επιτύχει με την Ελλάδα στις σχέσεις μας. Διατηρώντας ζωντανό τον διάλογό μας σε υψηλό επίπεδο, με αμοιβαίες επισκέψεις, Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε σε αυτόν το ρυθμό και το νέο έτος. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις υφιστάμενες διαφωνίες μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο των μηχανισμών διμερούς διαλόγου που λειτουργούν καλά. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της περιοχής να ενεργούμε στο πνεύμα της καλής γειτονίας».
Σε ερώτημα που δέχτηκε για τις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών και τα θέματα που μπορεί να τεθούν υπό συζήτηση, ο Φιντάν είπε: «Η θετική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ιδιαίτερα η θετική σχέση που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών, διασφαλίζει πραγματικά ένα καλό περιβάλλον για καλύτερη επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το κοντινό και μακρινό παρελθόν και αυτό προσπαθούμε να το συνεχίσουμε. Αυτήν τη στιγμή, τα προβλήματα έχουν δύο οψεις, η πρώτη είναι το πρόβλημα καθαυτό. Δηλαδή, όταν συναντιούνται δύο λογικά μυαλά σε ένα πεδίο χωρίς εσωτερική και εξωτερική πολιτική επιρροή, υπάρχει το ζήτημα τού πώς να δούμε τα θέματα στο Αιγαίο και τα άλλα θέματά μας στη Δυτική Θράκη. Εδώ έχουμε εντατικοποίηση. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η εικόνα που προκύπτει όταν υπεισέρχονται παράγοντες από το γύρω περιβάλλον, ιδίως από την εσωτερική πολιτική».
Σε ερώτηση που δέχτηκε στη συνέχεια για το πώς βλέπει να εξελίσσονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τα επόμενα χρόνια, αλλά και την πρόοδο που θα μπορούσε να σημειωθεί στην επίλυση του Κυπριακού, ο Φιντάν είπε: «Με ρωτάτε τι θα ήθελα να δω προσωπικά στα επόμενα 10 χρόνια… Το εξέφρασα και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα προχθές στην ‘τδβκ’: Αυτό που θα ήθελα να δω εγώ στην Κύπρο, ειλικρινά, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα λύσουν όλοι μαζί τα προβλήματά τους και θα μετατρέψουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμβεί αυτό. Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα με λίγο θάρρος, χωρίς να χάσουμε τίποτα και χωρίς να αλλάξουμε τη σημερινή μας ζωή. Υπάρχουν βέβαια και ιστορικά συναισθήματα που κουβαλάμε από το παρελθόν. Υπάρχουν ιστορικές πολιτικές αλληλεπιδράσεις που επηρεάζουν και το σήμερα».
Εγώ αυτή τη στιγμή βλέπω ότι οι ηγεσίες και των δύο χωρών θέλουν να το κάνουν αυτό. Με τη βοήθεια του Θεού, ας μην αφήσουμε ένα μεγάλο κουβάρι προβλημάτων στις μελλοντικές γενιές, όπως δηλαδή το παραλάβαμε εμείς από τις προηγούμενες γενιές. Μακάρι να το λύσουμε και να μην μείνει στις μελλοντικές γενιές. Αλλά όπως είπα, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια