GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μόνιμο πλέον το φορολογικό διαζύγιο – Τι αλλάζει στις δηλώσεις για τους συζύγους

Ποιοι πρέπει να το δηλώσουν φέτος στην ΑΑΔΕ Ανοίγει η πλατφόρμα

  • Ποιοι πρέπει να το δηλώσουν φέτος στην ΑΑΔΕ
  • Ανοίγει η πλατφόρμα

Αλλαγές στο φορολογικό διαζύγιο εγκαινιάζει φέτος η ΑΑΔΕ. Με τις νέες ρυθμίσεις οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν το 2024 χωριστές δηλώσεις δεν θα χρειαστεί να επισκεφτούν και φέτος την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλώσουν ότι θα υποβάλουν χωριστές δηλώσεις.

Το φορολογικό διαζύγιο είναι πλέον μόνιμο. Μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους, δηλαδή να υποβάλουν κοινή δήλωση θα πρέπει να το δηλώσουν στη φορολογική διοίκηση.

Αντίθετα, όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση ή οι σύζυγοι που υπέβαλαν πέρυσι κοινή δήλωση κι έχουν επιλέξει φέτος να πάρουν φορολογικό διαζύγιο θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το αίτημα υποβολής χωριστής δήλωσης, τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν το «φορολογικό διαζύγιο» θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα, για να μην μπλέξουν σε περιπέτειες και βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όταν θα λάβουν το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Τεκμήρια. Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.ά.) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθενός από τους συζύγους, καθώς βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά, ενώ για τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη δήλωση του άλλου συζύγου. Σημειώνεται ότι το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για το άτομο είναι τα 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής δήλωσης. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω μη κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης και του «πόθεν έσχες».
  • Αποδείξεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, οπότε αν κάποιος έχει έλλειμμα αποδείξεων θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή του πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει από το όριο του 30%.
  • Επιδόματα. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό που θα δηλώσει ο κάθε σύζυγος στη φορολογική του δήλωση.
  • Κατοικία. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
  • Παιδιά. Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα. Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν τον σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματα είναι ίσα, τότε βαρύνουν τον πατέρα. Στην περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων έχει τη γονική μέριμνα το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού.
  • Φορολογική ενημερότητα. Όπως και στην κοινή δήλωση έτσι και στη χωριστή δήλωση, δεν μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου, όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια