GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φάρμακο αυξάνει την επιβίωση στον προχωρημένο καρκίνο της κύστης

Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως που παίρνουν ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο ήδη εγκεκριμένο για άλλες μορφές καρκίνου...


Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως που παίρνουν ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο ήδη εγκεκριμένο για άλλες μορφές καρκίνου, μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση της επιβίωσής τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη με περισσότερους από 1.600 ασθενείς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής της νόσου. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες των ασθενών να βρίσκονται ακόμα εν ζωή δύο χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η εξέλιξη αυτή «αποτελεί σημαντικό επίτευγμα» στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου της κύστη, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. James Catto, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Επί σειρά ετών, τα ποσοστό επιβιώσεως στον προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχους κύστεως παρέμεναν στάσιμα. Τα ευρήματά μας δίνουν ελπίδες στους χιλιάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή την σοβαρή διάγνωση», τόνισε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πριν από λίγους μήνες στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 1.603 ασθενείς με προχωρημένο (διηθητικό), χειρουργήσιμο καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Όλοι οι ασθενείς έκαναν πρώτα χημειοθεραπεία και ύστερα χειρουργήθηκαν για να αφαιρεθεί ο καρκίνος τους.

Στους μισούς από αυτούς, όμως, οι επιστήμονες χορήγησαν πριν και μετά την εγχείρηση και το φάρμακο durvalumab (δουρβαλουμάμπη). Πρόκειται για μία ανοσοθεραπεία, δηλαδή για φάρμακο που ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε να αναγνωρίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

Τα ευρήματα

Δύο χρόνια μετά τη θεραπεία, το 67,8% των ασθενών που είχαν λάβει το durvalumab και το 59,8% όσων είχαν κάνει μόνο χημειοθεραπεία εξακολουθούσαν να μην έχουν εξέλιξη της νόσου τους. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μείωσε κατά 32% τον κίνδυνο αυτό, εξήγησε ο Dr. Catto.

Αντίστοιχα, η συνολική επιβίωση στα δύο χρόνια ήταν κατά 25% υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει την δουρβαλουμάμπη. Εν ζωή βρισκόταν το 82,2% των ασθενών, έναντι του 75,2% σε όσους είχαν κάνει μόνο χημειοθεραπεία.

Η δουρβαλουμάμπη είναι εγκεκριμένη για την αντιμετώπιση αρκετών μορφών καρκίνου. Στη χώρα μας, λ.χ., χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και των χοληφόρων.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ο πέμπτος συχνότερος στην χώρα μας. Ετησίως διαγιγνώσκεται σε περισσότερους από 5.100 ανθρώπους, αναφέρει το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO). Είναι επίσης η έκτη αιτία θανάτου από καρκίνου, κοστίζοντας ετησίως τη ζωή πάνω από 1.500 ασθενών.

«Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο πριν και μετά την εγχείρηση, είχαν και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής. Ταυτοχρόνως δεν αντιμετώπισαν πρόσθετους σοβαρούς κινδύνους, σε σύγκριση με όσους έλαβαν μόνον χημειοθεραπεία», είπε ο Dr. Catto. «Οι εκβάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα εγκριθεί και γι’ αυτούς το φάρμακο και θα γίνει η καθιερωμένη θεραπεία».

https://www.iatropedia.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια