Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην...
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) του 2023 για τα αμύγδαλα στην Καβάλα (περιοχή Παγγαίο).
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει ότι «οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη χαλαζόπτωση του Ιουνίου 2022, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση στα αμύγδαλα Καβάλας σημειώθηκε μείωση παραγωγής 37% (2022-2023). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ και αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό για τη κατάθεση αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης.
Τώρα περιμένουμε την ένταξη σε ΚΟΕ για τις καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών, της περιοχής του Παγγαίου, που επλήγησαν από την ίδια χαλαζόπτωση».
Αδικία με αποζημιώσεις αμυγδαλοπαραγωγών Λάρισας
Στο μεταξύ στην Βουλή φέρνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης το ζήτημα της μη αποζημίωσης αμυγδαλοπαραγωγών από διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας.
Ο κ. Κόκκαλης ζητά εξηγήσεις γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αποκλείστηκαν από την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ενώ έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από τα ίδια ακριβώς αίτια για τα οποία αποζημιώθηκαν συνάδελφοι τους σε τρία χωριά της Π.Ε. Μαγνησίας.
Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες, ενώ τους ενημέρωσε αναλυτικά και για την ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
«Στη θέσπιση καθεστώτος χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών και ειδικότερα των παραγωγών αμυγδάλων τριών (3) χωριών της Μαγνησίας για το έτος 2022 (ΚΥΑ 710/123176/2023), ελήφθησαν υπόψη τα καιρικά φαινόμενα και η προσβολή των δέντρων από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, αίτια τα οποία προκάλεσαν μείωση της παραγωγής με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος.
Όμως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε εξίσου σημαντική μείωση της παραγωγής αμυγδάλου και στην περιοχή της Π.Ε. Λάρισας εξαιτίας των επικρατούντων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και της αποδεδειγμένης προσβολής της καλλιέργειας από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, την σοβαρότητα της οποίας μάλιστα είχε εντοπίσει και η Ομάδα Αγροτικών Κρίσεων που είχε συστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Επιπλέον, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής, της επίτασης της διαταραχής της τοπικής αγοράς αλλά και των εξαγωγών, προκλήθηκε συσσώρευση σημαντικών αδιάθετων ποσοτήτων αμύγδαλων, με αποτέλεσμα να καταστεί ζημιογόνος η καλλιέργεια και να προκληθεί σημαντική απώλεια στο εισόδημα των αμυγδαλοπαραγωγών», αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής.
Πηγή:agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια