Μπορεί τα νούμερα για την κεντρική εξουσία να ευημερούν, όπως άλλωστε φαίνεται και στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πλην όμως η πραγματικότ...
Μπορεί τα νούμερα για την κεντρική εξουσία να ευημερούν, όπως άλλωστε φαίνεται και στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πλην όμως η πραγματικότητα για την ελληνική περιφέρεια και δη τη Θράκη είναι εντελώς διαφορετικη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει απο τον επιχειρηματικό κόσμο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης – πλην αλυσίδων και πολυκαταστημάτων – η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κινήθηκε με πτώση που αγγίζει το 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά!
Η οικονομική ανέχεια των κατοίκων της Θράκης (ιδιαίτερα στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης), σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό των εμπορικών αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων που πήραν τη “μερίδα του Λέοντος”, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στην αγορά που περίμενε να “ζεσταθεί” και να καταφέρει να πληρώσει τουλάχιστον υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν απο την έτσι και αλλιώς πεσμένη κίνηση των προηγούμενων μηνών.
Παράλληλα, ενώ η τουριστική κίνηση φάνηκε να αυξάνεται, οι διανυκτερεύσεις δεν ήταν ικανές έτσι ώστε να υπάρξει και κίνηση εντός του εμπορικού ιστού, ενώ οι περισσότεροι διερχόμενοι αρκέστηκαν μόνο στα απαραίτητα.
Αξίζει επίσης να προστεθεί σε όλο αυτό, η επιθετική πολιτική μείωσης των τιμών για την προσέλκυση πελατών που έκαναν επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα απο πλευράς Βουλγαρίας, γεγονός που έκανε πολλούς να κατευθυνθούν προς εκείνες τις αγορές για την εξασφάλισης κάποιων απαραίτητων ειδών έως και δώρων για τις ημέρες.
“Καίει” ο καφές…
Εν τω μεταξύ, αντι να υπάρξουν επιθετικές πολιτικές προσέλκυσης πελατών, οι επιχειρηματίες καφέ και εστίασης διάλεξαν την εύκολη λύση της αύξησης των τιμών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις απο πολλούς εγχώριους αλλά και διερχόμενους πελάτες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κατάστημα στο κέντρο της Κομοτηνής διαθέτει τον σερβιριζόμενο καφέ στην τιμή των 4,5 ευρώ, ενώ κάτι παρόμοιο διαπιστώθηκε και στο κέντρο της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, όπου ακόμα και ο μονός ελληνικός καφές “έκαιγε” στα 3,00 ευρώ!
Επίσης αξιωσημείωτο, είναι ότι στην εστίαση οι καταστηματάρχες διάλεξαν να χρεώνουν με το “κεφάλι” χωρίς να ενημερώνουν γραπτώς τους πελάτες τους και έτσι ένα ζευγάρι ήθελε τουλάχιστον 50 ευρώ για ένα γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής!
Οι δικαιολογίες βέβαια ότι “όλα ακρίβαιναν”, σίγουρα δεν πείθει κανέναν, αλλά εκείνο που κατα γενική ομολογία φάνηκε είναι η έλλειψη πολιτικής που θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί απο τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να μην είναι το “θύμα”, πάντα ο τελικός καταναλωτής, που εν τέλει επιλέγει την αποχή ή την μετακίνηση σε πιο φθηνές πόλεις και αγορές.
Παραλληλα, στην υπόλοιπη αγορά τροφίμων, οι ανατιμήσεις στις τιμές λόγω εορτών άγγιξαν το 30%, ενώ ήδη η αγοραστική δύναμη ήταν περιορισμένη.
Ελάχιστοι έκαναν τις αγορές τους απο τα κεντρικά και συνοικιακά καταστήματα, με τους περισσότερους να κατευθύνονται στα πολυκαταστήματα που με αμφιβόλου προελεύσεως προϊόντα (ως προς τα ζώντα), έκαναν τους τεράστιους τζίρους λόγω “λογικών τιμών”!
Έλλειψη πολιτικής
Ποιος όμως θα ενημέρωνε τους πολίτες για το τι κυκλοφορεί στην αγορά και τι όχι;
Ποιος θα έπρεπε να κάνει τις καμπάνιες για την τοπική αγορά;
Βέβαιο είναι, ότι τα Επιμελητήρια, οι Εμπορικοί Σύλλογοι έχουν τη βασική ευθύνη έναντι αυτής τηα κατάστασης που διαμορφώνεται τοπικά, μιας και όσες κεντρικές αποφάσεις και αν υπάρξουν, όσες ανατιμήσεις, πάντα μία τοπική αγορά έχει τον τρόπο της να τις αναχαιτίσει και να προστατεύσει τόσο τον επιχειρηματία όσο και τον καταναλωτή.
Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ίσχυσε, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται ενώπιον μιας άθλιας κατάστασης, έρμαια της αισχροκέρδειας αλλά και της προσπάθειας επιβίωσης κάποιων επαγγελματιών.
Προφανώς και έχει έρθει ο καιρός, όπου οι φορείς αυτοί, πρέπει να βγούν μπροστά απο τις… “σφραγίδες” τους και τα γραφεία τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια