Η Γέννηση του Χριστού περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο κατά τρόπο που δείχνει, προκαταβολικά, την πορεία του Μεσσία μέσα στον κόσμο:...
Η Γέννηση του Χριστού περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο κατά τρόπο που δείχνει, προκαταβολικά, την πορεία του Μεσσία μέσα στον κόσμο: Ο νεογέννητος Χριστός μόλις εισέρχεται στον παρόντα κόσμο γνωρίζει την καταδίωξη και εχθρότητα εκ μέρους των αρχόντων. Η εχθρότητα αυτή βρίσκει τον κύριο εκπρόσωπό της στο βασιλιά Ηρώδη, η θηριωδία του οποίου μας είναι γνωστή και από τους ιστορικούς της εποχής. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο θάνατος του Χριστού προανακρούεται ήδη από την στιγμή της γεννήσεώς Του. Η όλη πορεία Του μέσα από τον κόσμο θα είναι ένας σταυρός αγάπης και θυσίας, ένας σταυρός, στον οποίο θα νικηθεί οριστικά η δαιμονική δύναμη για να λάμψει το Φως της Αναστάσεως.
Όσο κι’ αν φαίνεται ότι οι κοσμικές σατανικές δυνάμεις κυριαρχούν πάνω στην ανθρωπότητα, η επικράτησή τους είναι φαινομενική και προσωρινή γιατί βασικά μέσα στην ιστορία πραγματοποιείται το σωτηριολογικό σχέδιο της θείας Οικονομίας, το οποίο κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει ή να ματαιώσει. Η θηριωδία του Ηρώδη που εκδηλώθηκε με την απάνθρωπη σφαγή των νηπίων στη Βηθλεέμ και στην γύρω περιοχή δεν ήταν δυνατό να σταματήσει ήδη από την αρχή το έργο του νεογέννητου Μεσσία, που βρισκόταν κάτω από την προστατευτική πρόνοια του Θεού.
Το ότι η πρόνοια του Θεού προστατεύει το θείο Βρέφος από την απειλητική μανία του κοσμικού άρχοντα, το ότι το καθοδηγεί σε ασφαλές μέρος και το προειδοποιεί τελικά για την δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα Του αποτελεί ένα στοιχείο αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της ζωής.
Ο καθένας μας διαθέτει από την προσωπική του ζωή κάποιο συγκλονιστικό βίωμα που το χέρι του Θεού ενήργησε προστατευτικά πάνω του και τον έσωσε από κινδύνους και πειρασμούς. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι παρά το φαινομενικό θρίαμβο του κακού, του μίσους και της θηριωδίας μέσα στην ιστορία των ανθρώπων, τελικά επιβάλλεται η δύναμη της Αγάπης και της Καλοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια