Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Συνθήκη Σένγκεν, από την ...
Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Συνθήκη Σένγκεν, από την 1η Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια ημερομηνία ορόσημο για τις δύο χώρες, καθώς Ρουμάνοι και Βούλγαροι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελευθέρα στις 29 χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα), που βρίσκονται ήδη υπό την «σκέπη» της ζώνης Σένγκεν η οποία εξασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση σε περισσότερους από 450 εκατ. πολίτες.
«Η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν από 1η Ιανουαρίου 2025 φέρνει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο, καθώς διευκολύνεται περαιτέρω η κίνηση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων στη διασυνοριακή περιοχή. Η κατάργηση των ελέγχων με τη Βουλγαρία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η μεταφορά εμπορευμάτων» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.
«Η περιφέρειά μας βρίσκεται σε καίρια γεωστρατηγική θέση, συνδέοντας την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Ακριβώς αυτή η θέση της έχει αναδείξει τον ρόλο της ως κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, όμως, έχει αναδείξει και το βασικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, την διασυνοριακότητα. Το πλεονέκτημα αυτό έχει διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση των οδικών αφίξεων, τις διακρατικές συνεργασίες στο εμπόριο, την βιομηχανία, τον πολιτισμό, την αναβάθμιση των τουριστικών προορισμών και βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων διεθνών μεταφορών» προσθέτει.
Ενόψει της εφαρμογής της νέας συνθήκης που εξασφαλίζει η ζώνη Σένγκεν, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως λέει ο κ. Τοψίδης, έχουν γίνει στοχευμένες ενέργειες που αφορούν στην αξιοποίηση του πλεονεκτήματος της διασυνοριακότητας και τις οδικές συνδέσεις της με την Βουλγαρία, με σκοπό την διευκόλυνση του αυξημένου, όπως αναμένεται, από βορρά τουριστικού ρεύματος, αλλά και της διακίνησης αγαθών στις εκατέρωθεν αγορές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κινητικότητας του 2024 μέσω των διασυνοριακών σημείων διέλευσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, τους θερινούς, τουριστικούς μήνες και συγκεκριμένα από τους μήνες Ιούνιο μέχρι και Οκτώβριο, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εισήλθαν περισσότεροι από 1.200.000 πολίτες.
«Σήμερα οι Βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα η Βουλγαρία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουριστικού ρεύματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις διανυκτερεύσεις, αλλά και από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού. Γι’ αυτό για εμάς η περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση της Εγνατίας Οδού, καθώς και των κάθετων αξόνων που τη συνδέουν με τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες, είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως εμπορικού, τουριστικού, οικονομικού διαδρόμου» τονίζει ο κ. Τοψίδης, που συνάμα επισημαίνει πως απαιτείται προσοχή και στρατηγική διαχείριση όλων των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.
Πηγη:ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια