Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κομοτηνή και ο Νομός Ροδόπης αλλά και η ευρύτερη περιοχή και ο ρόλος που παίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμι...
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κομοτηνή και ο Νομός Ροδόπης αλλά και η ευρύτερη περιοχή και ο ρόλος που παίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στην ανάπτυξη της περιοχής αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης που φιλοξενήθηκε στο ΕΤΒΑVIPE Studio που λειτουργεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής. Ένα studio που στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την παρουσίαση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ό Πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης, εστιάζοντας στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ροδόπη αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρόταξε αυτό της αστυφιλίας. «Όλοι θέλουν να πάνε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Για να αλλάξει αυτό χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» είπε ο πρύτανης και για να γίνει κατανοητό επικαλέστηκε το γεγονός ότι: «Πάνω από το 90% των φοιτητών του ΔΠΘ προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Τελειώνοντας όμως τις σπουδές τους φεύγουν. Για εμάς θα ήταν μαγικός στόχος αν πετυχαίναμε και ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών, να παραμείνουν και γίνουν επαγγελματίες και επιχειρηματίες, εδώ. Αυτό θα ήταν και για το Πανεπιστήμιό μας μια ολοκλήρωση στη γενική προσπάθεια που κάνει για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας».
Για να παραμείνουν όμως η νέοι στην περιοχή, «πρέπει να έχουν κίνητρα» συμπλήρωσε ο κ.Μάρης. «Για παράδειγμα, θα πρέπει ο επιχειρηματικός τομές να δώσει στον δυναμικό και εκπαιδευμένο άνθρωπο τον μισθό που απαιτείται. Κανένας δεν θα μείνει να εργαστεί εδώ αν δεν αμείβεται βάσει των προσόντων του. Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε καλύτερες αμοιβές αλλά και συνθήκες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα κατά τον κ. Πρύτανη, το οποίο δεν απασχολεί μόνο τη Ροδόπη αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Περιφέρειας είναι το εξής: Ο κεντρικός σχεδιασμός ανάπτυξης της χώρας που υλοποιείται από πρόγραμμα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, οδηγεί την χώρα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ανάπτυξης και καλά κάνει. Όμως, από εκεί και πέρα έχουμε και τα τοπικά και περιφερειακά σχέδια που υλοποιούνται, τα οποία όμως, κατά την άποψή μου, δεν είναι διασυνδεδεμένα με τον κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να δώσουν την μέγιστη δυνατή απόδοση και υπεραξία που μπορούν. Στο κομμάτι αυτό πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων». Κλείνοντας το θέμα, ο κ.Μάρης επισήμανε: « Έχει, λοιπόν, μεγάλη αξία, ο κεντρικός σχεδιασμός να ενσωματώσει ώριμες προτάσεις, τοπικές και περιφερειακές, όπως έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει ενημέρωση στην τοπική κοινωνία για τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται εντός των Επιχειρηματικών Πάρκων από τις οποίες δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».
Το Δ.Π.Θ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο και τις δυνατότητες που έχει το Πανεπιστήμιο ώστε να στηρίξει την περιοχή όπου «απλώνεται», ο κ.Μάρης είπε μεταξύ άλλων: «Οι δυνατότατές μας είναι πολλές και συνδέονται άμεσα με το ανθρώπινο δυναμικό. Άρα χρειαζόμαστε επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, και σε αριθμό και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τη στρατηγική μας την εφαρμόζουμε σχεδόν έξι χρόνια τώρα. Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε συνολικά για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και ιδιαίτερα για τις πόλεις-έδρες μας: Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή (διοικητική έδρα), Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα. Έχουμε 29 πανεπιστημιακά τμήματα και πλήρης σπουδές. Από το 2026 θα προστεθεί στο Πανεπιστήμιο και η Κτηνιατρική ενώ από το 2025 θα λειτουργήσει Τμήμα Εργοθεραπείας για πρώτη φορά στην Κομοτηνή και Τμήμα Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη.
Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ΔΠΘ
«ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ συμφωνήσαμε να υπογράψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας», ανακοίνωσε από το στούντιο ο Γιώργος Αλοίμονος. «Αυτό όπως εξήγησε, «που θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες: 1ος. Το Πανεπιστήμιο θα έρθει κοντά στα Επιχειρηματικά Πάρκα (θα διαμορφώσουμε ένα μάστερ και θα υπάρχουν υποτροφίες) 2ος. Θα προχωρήσουμε σε βιομηχανικά διδακτορικά και 3ος. Θα συνεργαστούμε για να δίνουμε πιστοποίηση βιομηχανικών επαγγελμάτων».
*Πηγη: ΑΠΕ/ΜΠΕ: Τηλεοπτική συνέντευξη: Βασίλης Λωλίδης, Γιώργος Αλοίμονος, Κείμενο συνέντευξης: Μπάμπης Γιαννακίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια