GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η προσθήκη των νέων Τμημάτων του ΔΠΘ της Δράμας στο Μηχανογραφικό του 2025

Πλέον έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025, με το πρώτο μέρος, τις αιτήσεις των μαθητών που ε...


Πλέον έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025, με το πρώτο μέρος, τις αιτήσεις των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές.

Από εκεί και πέρα, ετοιμάζονται ήδη και οι αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία και Τμήματα των Πανεπιστημίων, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025 και έχουν ήδη ανακοινωθεί σε ΦΕΚ που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τη Δράμα και τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα που διαθέτει και ανήκουν πλέον από τις αρχές του 2024 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι ότι αυτά θα συμμετάσχουν τελικά με τις νέες ονομασίες τους, που σημαίνει επίσης ότι αλλάζουν και αντικείμενο.

Ο βασικός στόχος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος στον «Π.Τ.» ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης, είναι η αλλαγή αντικειμένου των Τμημάτων της Δράμας, ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, σύγχρονα και να προσελκύσουν περισσότερους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Έτσι λοιπόν, το υφιστάμενο Τμήμα της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Επιστημονικού Πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, παραμένει στο ίδιο πεδίο και μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και θα λειτουργεί κανονικά στη Δράμα.

Επίσης, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Επιστημονικού Πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, παραμένει στο ίδιο επίσης πεδίο και μετονομάζεται σε Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και θα λειτουργεί κανονικά στη Δράμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τα δύο νέα επί της ουσίας Τμήματα θα λειτουργήσουν από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά 2025 – 2026, ενώ φέτος ήταν η τελευταία χρόνια που δέχτηκαν πρωτοετείς φοιτητές με τις παλαιές ονομασίες τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και στα δύο Τμήματα η φοίτηση είναι πενταετής, έχουν ήδη οριστεί τα προγράμματα σπουδών τους και ήταν από τα κύρια αιτήματα των αλλαγών που είχαν ζητηθεί και από τα δύο Τμήματα.

Ιδιαίτερα για το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστικό, μιας και η περιοχή της Δράμας διαθέτει οινοποιητικές επιχειρήσεις. Το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας θα είναι ένα από τα πλέον μοναδικά Τμήματα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, πρόκειται για ένα νέο Τμήμα, με στόχο να δώσει αποφοίτους σε ένα ιδιαίτερα μοντέρνο και σύγχρονο αντικείμενο.

Στόχος των δύο μεγάλων αυτών αλλαγών, είναι η προσέλκυση πλήθους φοιτητών στην πόλη της Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στο επόμενο διάστημα, αναμένεται και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δύο νέων Τμημάτων, ενώ στις αρχές του 2025, αναμένεται και η δημιουργία του integrated master ή αλλιώς ο Ενιαίος και Αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών, που σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι θα διαθέτουν άμεσα και ένα χρόνο μεταπτυχιακό, όταν ανεβαίνουν προσοντολόγιο από το νούμερο έξι πηγαίνουν στο νούμερο επτά και αν ακαδημαϊκά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάτι άλλο, μπορούν να εγγραφούν κατευθείαν για διδακτορικές σπουδές, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Του Θανάση Πολυμένη, Πηγή: proinos-typos





Δεν υπάρχουν σχόλια