Σύνταξη Ευμορφία Δημητρακοπούλου.
Σύνταξη Ευμορφία Δημητρακοπούλου.
Ενός κακού μύρια έπονται. Ωστόσο, μια ανατροπή μπορεί να γίνει καταλύτης αλλαγών και υιοθέτησης νέων αντιλήψεων.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, από τις Φέρες, μετρά μαζί με τους αγρότες της Θράκης τις απώλειες που επέφερε η αλλαγή του καιρού.
Στην Ξάνθη, την Ροδόπη, αλλά και στο Διδυμότειχο είναι εξίσου μεγάλα τα προβλήματα με την υπόλοιπη χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Η συλλογή έχει τελειώσει πριν από την ώρα της και στις αποθήκες, όπου καταλήγουν οι μπάλες με το βαμβάκι γίνεται η θλιβερή διαπίστωση. Η παραγωγή είναι πολύ μικρή. Ο Δημήτρης Κολγιώνης, αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα στον δήμο Αλεξανδρουπόλεως, μιλά για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ακόμη και ο Έβρος που προκαλεί τόσα προβλήματα όταν πλημμυρίζει, είναι πλέον κατάξερος και καμία γεώτρηση δεν είχε ποσότητα νερού για πότισμα. Χωρίς σταγόνα βροχής όλο το καλοκαίρι οι μηχανές των γεωτρήσεων τραβούν λάσπη.
«Με 40 και 50 κιλά ανά στρέμμα οι άνθρωποι βαίνουν προς οικονομική καταστροφή. Δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα» σημειώνει ο κ. Κολγιώνης.
Για άλλη μια φορά τίθεται το θέμα της συνδεδεμένης. Στο πλαφόν που ισχύει κατά νομό για επιδότηση. Σύμφωνα με τον κ. Κολγιώνη, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος ήδη κατέθεσε πρόταση για μείωση 30% πανελλαδικά, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν αρκεί και χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν γύρω στα 73 ευρώ ανά στρέμμα και να συνεχίσουν την επομένη χρονιά. «Με χαμηλή τιμή πώλησης στα 47-48 λεπτά, ακόμη και αν παραγωγή είναι 500 κιλά δεν βγαίνει το κόστος παραγωγής».
Την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα έξοδα, σε ενέργεια και σε άρδευση, αφού από δυο ποτίσματα που έκαναν οι αγρότες πέρυσι φέτος χρειάστηκαν έξι. Ένα επιπλέον κόστος 200%. Και αυτά είναι μόνον η αρχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια