GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Υποχρεωτική η απόσυρση αυτοκινήτων – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει τον παλαιότερο στόλο αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ( ACEA), ο...


Η Ελλάδα διαθέτει τον παλαιότερο στόλο αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ( ACEA), ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους είναι στα 17,3 έτη, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος ηλικίας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ φτάνει τα 12,3 έτη.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 είχαν δηλωθεί 5.495.927 οχήματα και από αυτά τα 4.506.033 αυτοκίνητα είχαν μέσο όρο ηλικίας από 10 ετών και πάνω.

Το 2023 περίπου 4,5 εκατ. οχήματα ήταν κατά μέσο όρο από 10 ετών και πάνω, την ώρα που στα επαγγελματικά οχήματα, ο μέσος όρος για τα ελαφρά φορτηγά ήταν στα 21,4 έτη και για τα βαρέα φορτηγά άγγιζε τα 23 έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση ενδέχεται πολύ σύντομα να κληθεί να πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα έχουν να κάνουν με τη δραστική μείωση των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητάει λύσεις ώστε να ανανεωθούν οι στόλοι όλων των κρατών-μελών με οχήματα που θα εκπέμπουν αν όχι μηδενικούς τουλάχιστον χαμηλούς ρύπους.


Η πρόταση που εξετάζει η ΕΕ και επηρεάζει την Ελλάδα

Πιο αναλυτικά, εδώ και κάποιους μήνες έχει γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει να κάνει υποχρεωτική την απόσυρση των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκίνητων. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα αφορά όλα τα οχήματα, αλλά σε όσα δεν επιδιορθώνονται οι ζημιές, καθώς και για ορισμένες περιπτώσεις που θα αναλύσουμε.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί ως τώρα η υποχρεωτική απόσυρση θα ισχύει όταν ένα όχημα έχει τεθεί σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα εφαρμόζεται στην περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ για δύο συνεχή έτη ή πέρασε από τεχνικό έλεγχο, αλλά απέτυχε και οι βλάβες δεν μπορούν να αποκατασταθούν.

Μία ακόμη εξίσου σημαντική πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι ένα αυτοκίνητο θα οδηγείται σε υποχρεωτική απόσυρση όταν ο κινητήρας έχει ζημιά και το κόστος που χρειάζεται για να επισκευαστεί υπερβαίνει την αξία του οχήματος.

Εδώ να τονιστεί ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 3 εκατ. αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 3,5 εκατ. οχήματα ίσως χρειαστεί να οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Πότε θα αποσυρθούν οριστικά τα αυτοκίνητα σύμφωνα με την ACEA

Εκτός από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί μελέτη από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που εξηγεί πότε θα ξεκινήσουν να αποσύρονται οριστικά τα οχήματα από την Ευρώπη, με βάση τα πρότυπα εκπομπών ρύπων (Euro).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το 2026 αναμένεται να σταματήσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της γηραιάς ηπείρου τα αυτοκίνητα που ανήκουν στην κατηγορία Euro 1, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν τα οχήματα που είναι στην κατηγορία Euro 2.

Το 2034 αναμένεται να αποσυρθούν τα οχήματα (Euro 3) και το 2039 θα σταματήσουν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα (Euro 4). To 2043 προβλέπεται να πάψουν να κινούνται τα αυτοκίνητα (Euro 5) και να συνεχίσουν να υπάρχουν μόνο οχήματα (Euro 6), τα οποία πρόκειται να διατηρηθούν στην κυκλοφορία ως το 2050 όταν και θα αποσυρθούν.

Πηγή:caranddriver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια