«Το μέλλον της μελισσοκομίας στον Έβρο δεν είναι απλά δυσοίωνο, είναι απογοητευτικό, είναι να τα παρατάει κανείς και να μην ασχολείται», δήλ...
«Το μέλλον της μελισσοκομίας στον Έβρο δεν είναι απλά δυσοίωνο, είναι απογοητευτικό, είναι να τα παρατάει κανείς και να μην ασχολείται», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρώην πρόεδρος των Μελισσοκόμων Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, σχολιάζοντας την απόφαση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, να μειωθεί η παραγωγή βιοντίζελ κατά 40%.
Οι μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για μία απόφαση που θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τον κλάδο τους, αφού, όπως εξηγούν, σε μία περιοχή όπου οι πυρκαγιές των δύο προηγούμενων ετών κατέστρεψαν τη μελισσοχλωρίδα σε εκτάσεις που ξεπερνούν το 1 εκατ. στρέμματα, η καλλιέργεια του ηλίανθου για βιοντίζελ ήταν ό,τι είχε απομείνει για τις μέλισσες.
«Είχαμε καταφύγει στα πεδινά, όπου κύρια καλλιέργεια ήταν ο ηλίανθος και προσπαθούσαμε από αυτό να πάρουμε ό,τι μπορούσαμε να πάρουμε για τα μελίσσια», σχολίασε συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδούλου, προσθέτοντας με απογοήτευση ότι το τελευταίο διάστημα, εκείνο που διαπιστώνεται είναι η έξαρση της εμφάνισης φωτοβολταϊκών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Κάθε μέρα ξεφυτρώνουν καινούργια φωτοβολταϊκά, εκεί όπου πριν καλλιεργούνταν βαμβάκι, ηλίανθος και άλλα αγροτικά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου.
Πηγή: ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια