GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανησυχητική τάση της ακρίβειας στην Ελλάδα: Πάνω από 40% σε τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι παρουσίασαν πτώση τον Σεπτέμβριο. Παρά την πτώση αυτ...


Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι παρουσίασαν πτώση τον Σεπτέμβριο. Παρά την πτώση αυτή, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το 2020. Ο δείκτης τιμών εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία κατέγραψε μείωση 1,4% σε ετήσια βάση και 4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές είναι κατά 46,7% αυξημένες σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2020, γεγονός που υποδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στην ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Ελαιόλαδο: Ραγδαία άνοδος τιμών

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά. Η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 7% σε ετήσια βάση και πάνω από 330% από το 2020. Αυτή η σημαντική αύξηση αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ζήτηση καθώς και τις μεταβολές στην παραγωγή του προϊόντος.

Άλλες τάσεις στις τιμές αγροτικών προϊόντων

Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στα δημητριακά και σπόρους, κατά 17,5%, αν και οι τιμές είναι 19,3% υψηλότερες από το 2020. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των λαχανικών και κηπευτικών μειώθηκαν 8,6%, και των πατατών κατά 4%, ωστόσο παραμένουν πάνω από 40% αυξημένες σε σχέση με το 2020.

Αύξηση παρατηρείται επίσης στα φρούτα (4,4%) και τα κρέατα (0,7%), με τις τιμές τους να είναι αυξημένες κατά 37,7% και 30%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020.

Τιμές εισροών στους αγρότες

  • Οι τιμές εισροών που πληρώνουν οι αγρότες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 2,5% σε ετήσια βάση, αλλά παραμένουν αυξημένες κατά 29,1% σε σύγκριση με το 2020, γεγονός που επηρεάζει το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα.
  • Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί και οι καταναλωτές στον τομέα των αγροτικών προϊόντων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια