Διακηρυγμένος στόχος η στελέχωση να αγγίζει παντού περίπου το 70%. Ως έχουν παραμένουν τα στρατόπεδα του Έβρου και των νησιών.
Διακηρυγμένος στόχος η στελέχωση να αγγίζει παντού περίπου το 70%. Ως έχουν παραμένουν τα στρατόπεδα του Έβρου και των νησιών.
Η νέα τους Δομή που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της βουλής και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου, έχει ως στόχο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι αυτάρκεις και αυτόνομες απέναντι στις προκλήσεις.
Η «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλείσιμο 132 στρατοπέδων, νέα οπλικά συστήματα, αλλαγές στο μοντέλο θητείας και αναβάθμιση του θεσμού εφεδρείας.
Από την ενημέρωση του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων για την Νέα Δομή
Η νέα δομή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, τόνισε στην πλατφόρμα Χ, ο Νίκος Δένδιας.
Κλείσιμο 132 στρατοπέδων
- Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 831 στρατόπεδα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά την ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου ήταν προσκεκλημένος στο Γεύμα Εργασίας να σχολιάζει χαρακτηριστικά πώς «είναι περισσότερα κι από τις ΗΠΑ».
- Δεδομένου πώς κάποιες μονάδες αιχμής έχουν πληρότητες της τάξεως του 27%, στο πλάνο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται το κλείσιμο 132 στρατοπέδων συγχωνεύοντας μονάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για στρατόπεδα που είναι σχεδόν ανενεργά και όχι του ενεργού ρόλου στην περιοχή που εδρεύουν. Διακηρυγμένος στόχος η στελέχωση να αγγίζει παντού περίπου το 70%. Ως έχουν παραμένουν τα στρατόπεδα του Έβρου και των νησιών.
«Έχετε τη εντύπωση ότι μία μονάδα με 27% πληρότητα είναι μία αξιόμαχη μονάδα; Είναι μία μονάδα που μπορεί να πάρει εφέδρους και να τους χρησιμοποιήσει; Το 27% σημαίνει απλώς φυλάω σκοπιές. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Και υπάρχει και η γραμματεία για να υποστηρίζει τον Διοικητή της Μονάδας», είχε σχολιάσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζοντας πώς «αλλάζοντας αντίληψη, αλλάζοντας σύνθεση ταγμάτων, αλλάζοντας οπλισμό, εντάσσοντας μέσα στον οπλισμό τα drones, τα αντι-drones, τη δυνατότητα να δούμε πέρα από τον ορίζοντα».
Νέα οπλικά συστήματα
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα αποκτήσουν το δικό τους αντιαεροπορικό θόλο ΑΛΑ Ισραήλ προκειμένου να αποκτήσουν την ικανότητα αναχαίτισης εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων και άλλων εναέριων απειλών, όπως drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Πρόκειται για πρόγραμμα που αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου και όταν επιχειρούν όπως και θα καλύπτει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικο χώρο.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης τον ψηφιακό στρατιώτη του 21ου αιώνα με τον Νίκο Δένδια να τονίζει πώς «χρειάζεται μια τελείως διαφορετική στολή, τελείως διαφορετικούς αισθητήρες και τελείως διαφορετικό σύστημα επικοινωνίας. Αυτό είναι από τα πράγματα που το ΕΛΚΑΚ καλείται να τρέξει. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, για αυτό το πράγμα υπάρχει χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων. Όχι για το πρωτότυπο, για να μπορέσει να καλύψει την ανάγκη. Πάμε να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα τελείως διαφορετικό Στρατό. στο σύνολό του μηχανοκίνητο».
Νέο μοντέλο θητείας
- Στον εκσυγχρονισµό της στρατιωτικής θητείας µέσω του προγράµµατος «θητεία-ευκαιρία» στοχεύει το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, έτσι ώστε να μετατραπεί η θητεία των στρατεύσιμων σε ποιοτικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης που θα αξιοποιείται στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.
- Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την ενσωμάτωση «σκληρής εκπαίδευσης και επίσης με δυνατότητα να δίνουμε πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων που μας υποδεικνύει η αγορά, ώστε να είναι χρήσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και χρήσιμοι μόλις φύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό το «χαμένος καιρός» στον Στρατό να ξεχαστεί. Να είναι υπηρεσία στην Πατρίδα και υπηρεσία στην εθνική οικονομία μετά».
Αναβάθμιση θεσμού εφεδρείας
Αλλαγές έρχονται όμως και στον τρόπο που ενσωματώνεται η εφεδρεία στο ενεργό Στράτευμα με τον θεσμό να κινείται στο δρόμο του φινλανδικού μοντέλου, καθώς έχει ως στόχο το καλύτερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας.
Βασικός πυλώνας είναι η στρατιωτική εκπαίδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα με απώτερο σκοπό της δημιουργίας μίας πολύ ισχυρής Εφεδρειας σε εθελοντική βάση. Ως εκ τούτου θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η εκπαίδευση σε χρήση drones, συστήματα αντι-drone ενισχύοντας το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόσκλησή τους επίσης θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και δεν θα τους επιδίδεται κάποιο έγγραφό από αστυνομικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια