GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης: Η Bulgartransgaz διαχειριστής του αγωγού και των χερσαίων εγκαταστάσεων

Ενεργό ρόλο, πέραν του μετόχου, αναλαμβάνει και τυπικά η Bulgartransgaz σχετικά με το project του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, που ξεκίνησε την εμπ...


Ενεργό ρόλο, πέραν του μετόχου, αναλαμβάνει και τυπικά η Bulgartransgaz σχετικά με το project του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, που ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου 2024, αναδεικνύοντας την ακριτική περιοχή σε μια νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ, -και κατόπιν αίτησης της Gastrade-, η Αρχή αποφάσισε την τροποποίηση της Άδειας Διαχείρισης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της εταιρείας Gastrade για τον Αγωγό και τις Χερσαίες Εγκαταστάσεις του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, για την ανάθεση πράξεων διαχείρισης στην εταιρεία Bulgartransgaz EAD με έδρα την Βουλγαρία.

Οι πράξεις διαχείρισης που αναλαμβάνει η βουλγαρική εταιρεία αφορούν συγκεκριμένα:

-Συντήρηση, επισκευή και λειτουργία του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων

-Προετοιμασία και διατήρηση στοιχείων σχετικά με τη συντήρηση του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.

– Εκτέλεση της τακτικής και έκτακτης συντήρησης που απαιτείται για τον Αγωγό και τις Χερσαίες Εγκαταστάσεις

-Σύσταση τροποποιήσεων, επισκευών κεφαλαίου, αντικαταστάσεων και βελτιώσεων για τον Αγωγό και τις Χερσαίες Εγκαταστάσεις.

-Στελέχωση, μισθοδοσία και εκπαίδευση του προσωπικού.

-Εφαρμογή διαδικασιών και μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της προστασίας του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.

– Ανάπτυξη διαδικασιών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

-Παροχή και αποθήκευση όλων των προμηθειών και των ανταλλακτικών του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.

-Διατήρηση της Εγγύησης Καλής Εκτέλεσης σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τη λειτουργία και συντήρηση του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.

-Παροχή και διατήρηση όλων των ασφαλιστικών καλύψεων που αφορούν το προσωπικό και τα οχήματα σε σχέση με τη συμφωνία λειτουργίας και συντήρησης.

-Παροχή στον κάτοχο της Άδειας Διαχείρισης του ΑΣΦΑ (Gastrade) τακτικών εκθέσεων λειτουργίας και συντήρησης.

Στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ σημειώνεται ότι η ανάθεση πράξεων διαχείρισης δεν συνεπάγεται απαλλαγή της εταιρείας Gastrrade Α.Ε. ως Διαχειριστή του ΑΣΦΑ από την υποχρέωση τήρησης των όρων της Άδειας Διαχείρισης ΑΣΦΑ και των διατάξεων που διέπουν τη δραστηριότητα διαχείρισης ΑΣΦΑ.

Η Gaslog Floating Services Maritime Company

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με αντίστοιχη απόφαση της Αρχής τον Ιούλιο εγκρίθηκε τροποποίηση της Άδειας Διαχείρισης ΑΣΦΑ της Gastrade για την ανάθεση πράξεων διαχείρισης στην εταιρεία Gaslog Floating Services Maritime Company με έδρα τον Πειραιά.

Η εταιρεία ανέλαβε συγκεκριμένα:

-Συντήρηση, επισκευή και λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης και όλου του εξοπλισμού της πλωτής μονάδας.

-Προμήθεια όλων των καυσίμων, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, των λιπαντικών και των ανταλλακτικών για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Στελέχωση, μισθοδοσία και εκπαίδευση του πληρώματος του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Πρόσδεση των πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, εκτός των υπηρεσιών ρυμούλκησης και πλοηγών που θα παρέχονται από τον Κάτοχο της Άδειας Διαχείρισης, παραλαβή, μέτρηση και έλεγχο του ΥΦΑ κατά την παράδοση, αποθήκευση και παρακολούθηση αποθεμάτων ΥΦΑ επί του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, άντληση, αεριοποίηση και μεταφορά (ως αεριοποιημένο φυσικό αέριο) του αποθηκευμένου ΥΦΑ μέχρι το σημείο σύνδεσης με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου («Σημείο Εκφόρτωσης Φυσικού Αερίου»).

– Καθορισμός, ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών και μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής διαχείρισης και διαχείρισης αποβλήτων του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης και μυοκτονίας.

-Παροχή και αποθήκευση όλων των προμηθειών και ανταλλακτικών συμπεριλαμβανομένου και του νερού.

-Προμήθεια (ή παραγωγή) αζώτου και αδρανούς αερίου (μόνο για χρήση στο ΑΣΦΑ).

-Υπηρεσίες που αφορούν στη μεταφόρτωση φορτίου από πλοίο σε πλοίο (STS).

-Απόκτηση και διατήρηση όλων των πιστοποιητικών και εγγράφων που αφορούν στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Προμήθεια και διατήρηση όλων των ασφαλιστικών καλύψεων που αφορούν στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Παροχή ραδιοτηλεπικοινωνιών.

-Παροχή στον Κάτοχο της Άδειας Διαχείρισης ΑΣΦΑ (Gastrade) αναφορών λειτουργίας και συντήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην πορεία δημιουργίας του νέου ΑΣΦΑ, με βασική υποδομή το FSRU «Αλεξανδρούπολις» και ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που ανέλαβε από την Gastrade την επίβλεψη της κατασκευής του χερσαίου τμήματος του έργου καθώς και την εκπόνηση σχετικών μελετών, οι GAS-fifteen Ltd και Gaslog LNG Services Ltd, που ανέλαβαν τη μετασκευή καθώς και τον έλεγχο των τελικών μελετών μετασκευής της πλωτής μονάδας.

Ακόμη, η RINA Consulting S.p.A ανέλαβε τον έλεγχο και έγκριση των τελικών μελετών, τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και κώδικες σχεδίασης καθώς και την επίβλεψη της κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού, ενώ η Bulgartransgaz EAD (BTG) ανέλαβε, όπως προαναφέρθηκε, την επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης του αγωγού και των χερσαίων εγκαταστάσεων.

Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια