GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥκ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥκ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 19-10-2024

ΩΡΑ: 07:00-11:00 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης. Χειροτονία τοῦ Ἐπισκόπου Πολυστύλου.

ΩΡΑ: 18:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Ἀρτεμίου Ἀστυνομικῆς Διευθύνσεως Ξάνθης.

Κυριακή 20-10-2024

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναό Ἁγίου Γερασίμου Βαφεΐκων.

Τετάρτη 23-10-2024

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία Ἁγίου Ἰακώβου Ἀδελφοθέου εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ»

Οι Γαδαρηνοί βρίσκονται μπροστά σ’ ένα γεγονός θαυμαστό, αυτό της θεραπείας των δαιμονιζομένων. Τυφλωμένοι όμως από το υλικό τους συμφέρον δεν μπορούν να διακρίνουν το νόημα των γεγονότων.

Ζαλισμένοι απ’ το θυμό για την ζημιά που έπαθαν, βιάζονται. Βιάζονται να διώξουν τον Χριστό από τον τόπο τους. Τους ενοχλεί η παρουσία Του. Ποιός ξέρει τι άλλο μπορεί να τους συμβεί μετά την καταστροφή των χοίρων; Δεν χρειάζονται αλλαγές και επεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους. Ας φύγει καλλύτερα το συντομότερο.

Αλλά αυτό δεν έγινε μόνο μία φορά, σ’ εκείνο το ακρογιάλι της Γεννησαρέτ. Επανελήφθη αμέτρητες φορές, επαναλαμβάνεται και σήμερα στο βάθος πολλών ανθρωπίνων ψυχών. Και στις μέρες μας πολλοί διώχνουμε το Χριστό από την ζωή μας, διότι η παρουσία Του εμποδίζει τις δουλειές μας, τα σχέδιά μας, τις αντικανονικές μας επιδιώξεις. Ο Χριστός ζητεί τιμιότητα, ευθύτητα, αγνότητα.

Οι αμφίβολες δουλειές χρειάζονται ημίφως, σκοτάδι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, που τα ζητάει η εποχή, η κοινωνική τους θέση, το επάγγελμά τους και στα οποία η παρουσία του Χριστού είναι ενοχλητική, αποτελεί έλεγχο.

Στη Ευαγγελική περικοπή ο Ευαγγελιστής Λουκάς σημειώνει ότι «άπαν το πλήθος της περιχώρου των Γαδαρηνών» παρεκάλεσε τον Κύριο να απέλθει.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν από τον Κύριο να αποχωρήσει από την ζωή τους, χωρίς να αναλογισθούν, χωρίς να καλοσκεφθούν ποιόν διώχνουν. Δεν ενδιαφέρονται να τον δουν από κοντά, να εξετάσουν, να μάθουν ακριβώς τι είναι ο Ιησούς Χριστός, η Εκκλησία Του, τι θέλει, τι υπόσχεται. Τον αποπέμπουν.

Αδελφοί μου, ας εξετάσουμε με ειλικρίνεια κι εμείς τον εαυτό μας. Όταν ο Χριστός μας πλησιάζει για να μας διδάξει και να μας πει ότι δεν έχουμε δίκαιο να τα ζητάμε όλα για τον εαυτό μας, ότι δεν πρέπει να παραβαίνουμε τον νόμο του Θεού, ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπό μας, ότι με τίμια μέσα θα πρέπει να επιβιώνουμε, τον ακούμε, η κλείνουμε τα αυτιά μας;

Όταν ο Χριστός είδε τις διαθέσεις των Γαδαρηνών, «εμβάς εις το πλοίον υπέστρεψε». Ποτέ δε μένει δια της βίας κοντά μας. Σέβεται όσο κανείς άλλος την προσωπική μας ελευθερία. Είναι φοβερό όμως να διώχνει κανείς το Λυτρωτή, και να ματαιώνει την σωτηρία του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια