GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κομοτηνή: Σύσκεψη για τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η κατάσταση με την εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΑΜ-Θ), με τη διοργάνωση ...


Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η κατάσταση με την εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΑΜ-Θ), με τη διοργάνωση σύσκεψης την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια στην Κομοτηνή. Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για τον περιορισμό της επιδημίας.

Ο κ. Στρατάκος έφτασε στις 11 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, προτού κατευθυνθεί στην Κομοτηνή για τη σύσκεψη. Το σημερινό πρόγραμμά του περιλάβανε επισκέψεις στην Καβάλα και στις Σέρρες, όπου η κατάσταση με την επιδημία παραμένει ανησυχητική.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, Νίκου Φωτεινιά, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρή έξαρση της ευλογιάς των προβάτων, με νέα εστία μόλυνσης να εντοπίζεται στην Ξάνθη, ενώ παρατηρείται γενική εξάπλωση του ιού στον κάμπο της Ροδόπης. Η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας σε ολόκληρη την περιοχή, με τις κτηνιατρικές αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα περιλαμβάνουν προληπτικές σφαγές ζώων, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 20.000 τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού και να προστατέψουν το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται η άφιξη 15 νέων κτηνιάτρων στην ΑΜ-Θ στις αρχές Νοεμβρίου, οι οποίοι θα συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο κ. Φωτεινιάς τόνισε την ανάγκη να εμπλακούν επιπλέον φορείς, όπως το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μετάδοσης του ιού και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πριν σφαγιαστεί ολόκληρο το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Ο κ. Φωτεινιάς απηύθυνε έκκληση στους κτηνοτρόφους να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας, παρά τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα υφιστάμενα μέτρα. Ειδικότερα, τόνισε ότι η τήρηση των κανόνων είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, ενώ κάλεσε την πολιτεία να παρέχει οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα στο θέμα των ζωοτροφών, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται και το κόστος αυξάνεται.

Η επιδημία της ευλογιάς των προβάτων στην ΑΜ-Θ έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στις κτηνοτροφικές κοινότητες, και η συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων κρίνεται απαραίτητη για τον περιορισμό της ζημιάς. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την πορεία των μέτρων και την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια