Συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών περιφέρειας ΑΜΘ με θέμα το σχεδιασμό δράσης της νέας σχολικής χρονιάς. Μία σχολική χρονιά, π...
Συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών περιφέρειας ΑΜΘ με θέμα το σχεδιασμό δράσης της νέας σχολικής χρονιάς. Μία σχολική χρονιά, που με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ν.2621/98), είναι και εκλογική χρονιά για το σύνολο των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, των Ενώσεων, των Ομοσπονδιών όλης της χώρας.Συζητήθηκαν τα έντονα προβλήματα που ταλανίζουν και τα σχολεία της περιοχής μας, οι συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στην πρωτοβάθμια (Καβάλα, Θάσος, Ξάνθη) όσο και στη δευτεροβάθμια (Αλεξανδρούπολη), οι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, σχολικούς νοσηλευτές, η υποστελέχωση των Μουσικών Σχολείων της περιοχής και οι ελλείψεις σε μουσικά όργανα και βιβλία.
Για άλλη μια χρονιά, καταγράφονται ελλείψεις σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, απαραίτητοι σε κάθε σχολική μονάδα, με πλήρες ωράριο ώστε να μπορούν να εποπτεύουν επιστημονικά τη σχολική κοινότητα, να συμβάλουν στο ζήτημα της πρόληψης της βίας και των φαινομένων bulling, στην στήριξη των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Και όχι το σύστημα κατασταλτικών μέτρων, ποινών, αποβολών που έχει επιβάλει το ΥΠΑΙΘ μέσα από τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας και σίγουρα δεν μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του φαινομένου.
Απασχόλησε ιδιαίτερα η υποχρηματοδότηση των σχολείων που, μετά και την κατάργηση των σχολικών επιτροπών τον περασμένο Ιούνη, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στα σχολεία όλων των δήμων της περιοχής, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας. Δεν θα ανεχτούμε να «μπει το χέρι στην τσέπη» των Συλλόγων Γονέων για να καλυφθεί οποιαδήποτε δαπάνη. Τις έχουμε ήδη πληρώσει και ξαναπληρώσει από την σκληρή έμμεση και άμεση φορολογία μας, από τους υπέρογκους δημοτικούς φόρους!
Το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής γίνεται όλο και πιο προβληματικό μετά τα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι. Προετοιμάζεται το έδαφος να “εξαφανιστεί” ο μαθητής με αναπηρία και οι σύνθετες ανάγκες του από το σχολείο, η εξατομικευμένη διεπιστημονική στήριξη του, από το κατάλληλο ειδικό προσωπικό. Απεργάζονται την «ρευστοποίηση» των ειδικών δομών και της ειδικής στήριξης με τον μαθητή με αναπηρία να «χάνεται» στο σύνολο των μαθητών και να απαλλάσσει το εκάστοτε υπουργείο από το κόστος στελέχωσης, προσλήψεων και μέσων. Επίσης προβλέπεται η διάθεση της παράλληλης στήριξης στην τάξη και όχι στο κάθε τμήμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η παράλληλη στήριξη μπορεί να υποστηρίζει πολλά παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες στο ίδιο ή σε γειτονικό σχολείο.
Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί και στατιστικές έρευνες! Το ΥΠΑΙΘ και οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης, οι Δήμοι και η Περιφέρεια έχουν ευθύνη για την κάλυψη κάθε κενού από το «πρώτο κουδούνι» και όχι 2-3 μήνες από την έναρξη της χρονιάς, έχουν ευθύνη για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς, σύγχρονου, πλήρους εξοπλισμένου σχολείου για τα παιδιά μας.
Παράλληλα συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενάντια στο κύμα συγχωνεύσεων, περικοπών. Ειδικά στην περιοχή μας ξεχωρίζουν οι πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τους γονείς της Καβάλας, της Θάσου, της Κεραμωτής και του Δ. Παγγαίου, που πρωτοστάτησαν σε μια σειρά δράσεων και διαμαρτυριών προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Καβάλας, ενάντια στην απόφαση να συγχωνευτούν σωρηδόν τμήματα, να υποβαθμιστούν σχολεία, χωρίς κανένα κριτήριο παρά μόνο το αριθμητικό. Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις έφεραν αποτελέσματα, με τις μισές συγχωνεύσεις να παίρνονται πίσω, όπως έγινε στη συνέχεια και στο σχολείο του Αμυγδαλεώνα.
Για την εκλογική διαδικασία η Ομοσπονδία θα παρέχει κάθε βοήθεια και στήριξη σε Ενώσεις και Συλλόγους, ώστε η συμμετοχή να είναι όσο πιο μαζική γίνεται, για να ζωντανέψει το «κύτταρο» του γονεϊκού κινήματος, ο σύλλογος γονέων.
Αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα επισκέψεων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας σε δήμους της ΑΜΘ με σκοπό τη βοήθεια δημιουργίας Ενώσεων σε δήμους που δεν υπάρχουν (πχ Κομοτηνή, Θάσος, Άβδηρα κ.ά), ανασύστασης Ενώσεων που ήδη υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν, και εγγραφής στην Ομοσπονδία Ενώσεων που ήδη λειτουργούν.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, κάθε Ένωση της περιοχής ΑΜΘ να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, να συνεργαστούν με τους φορείς των εκπαιδευτικών, με τα μαθητικά συμβούλια.
Μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων, συμμετέχουμε μαζικά στις δράσεις και τις πολύμορφες πρωτοβουλίες των οργανώσεων γονέων. Ενισχύουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο της δράσης μας – δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών μας.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας
Δεν υπάρχουν σχόλια