GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Αντιμέτωποι με «τσουνάμι» κατασχέσεων 588.000 φορολογούμενοι

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμς οφειλές που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και η περαιτέρ...

Η απειλή που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω φορολογούμενοι είναι αυτή των κατασχέσεων περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα.

Ο υπέρογκος αυτός αριθμός συνδέεται και με το γεγονός της αποτυχίας ένταξης πολλών εξ αυτών στη δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης των χρεων τους που ξεκίνησε την προηγούμενη άνοιξη, βάσει και της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Αποτέλεσμα αυτής, είναι πως από τα 107,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (με τις φορολογικές οφειλές να ανέρχονται σε 59,4% αυτού ή 48,1 δισ. ευρώ) να είναι ρυθμισμένα μόλις τα 3,7 δισ. ευρώ, ή 4,6% του πραγματικού υπολοίπου, που ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ αν αφαιρεθούν και τα ανεπίδεκτα είσπραξης ποσά.

Από τις φορολογικές οφειλές οι περισσότερες αφορούν στον ΦΠΑ, στα 22,7 δισ. ευρώ, στους φόρους εισοδήματος, στα 20 δισ. ευρώ, στους φόρους περιουσίας στα 2,8 δισ. ευρώ και σε λοιπούς φόρους τα 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αντιστοιχεί σε 3.829.531 ΑΦΜ, εκ των οποίων σε κίνδυνο άμεσων κατασχέσεων βρίσκονται οι 587.881 οφειλέτες, με αρρύθμιστα χρέη άνω των 500 ευρώ.

Πότε πραγματοποιούνται κατασχέσεις

Για αυτούς τους περίπου 600.000 οφειλέτες που βρίσκονται εντός της περιμέτρου του κινδύνου, ισχύουν συγκεκριμένοι όροι, και τους οποίους διευκρινίζει με οδηγό της η ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα ακόλουθα μέτρα:

Παράλληλα ο Οδηγός της ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Δεν υπάρχουν σχόλια