GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξάνθη: Θανατώθηκαν 300 ζώα σε εκτροφή του Μυρωδάτου – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Θετικό κρούσμα ευλογιάς βρέθηκε σε εκτροφή στο Μυρωδάτο με αποτέλεσμα την θανάτωση 300 ζώων το Σάββατο, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος τη...


Θετικό κρούσμα ευλογιάς βρέθηκε σε εκτροφή στο Μυρωδάτο με αποτέλεσμα την θανάτωση 300 ζώων το Σάββατο, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης Δήμος Τέγος.

«Όλος ο νομός μας είναι σε καραντίνα. Τρομάζουμε στο ενδεχόμενο να χάσουμε τα ζώα μας. Θα μείνουμε άνεργοι. Είναι πολύ βίαιο πράγμα να βλέπεις τα ζώα σου να θανατώνονται …» δήλωσε ο κ.

Δ. Ψεμματάς – Προέδρος Κτηνοτρόφων Ξάνθης.

Σε καραντίνα ο νομός μας λόγω ευλογιάς

Το ύποπτο κρούσμα της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε ως θετικό και άμεσα ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο. Θανατώθηκαν τα ζώα της εκτροφή και κηρύχθηκε σε καραντίνα όλος ο νομός μας. Ορίστηκε Ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων σε Μυρωδάτο, Άβδηρα και Βελόνη και Ζώνη επιτήρησης 10 χιλιομέτρων στις εξής περιοχές: Μάνδρα, Πεζούλα, Γκιώνα, Μέλισσα, Δέκαρχο, Νέο Εράσμιο, Ζηλωτή και Δάφνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τέγος επί 21 μέρες τα ζώα  θα είναι εντός των εκτροφών, θα μπει περίφραξη και απολυμαντικοί τάφροι στις εκτροφές στην ζώνη προστασίας,  απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων σε όλες τις εκτροφές, έλεγχος των ζωοτροφών, παστερίωση του γάλακτος.

Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας όπως  και σε όλους τους νομούςτης ΑΜΘ και των Σερρών έχει απαγορευτεί η εμπορία πρόβειου κρέατος. Στα κρεοπωλείο δεν υπάρχει ντόπιο κρέας προβάτου παρά μόνο από άλλους νομούς που δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Φόβος μήπως ξαναζήσουν τον εφιάλτη του 2013

Την αγωνία και τον τρόμο του ιδίου και των συναδέλφων του μας μεταφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς: «Όλος ο νομός μας είναι σε καραντίνα. Τρομάζουμε στο ενδεχόμενο να χάσουμε τα ζώα μας. Θα μείνουμε άνεργοι. Είναι πολύ βίαιο πράγμα να βλέπεις τα ζώα σου να θανατώνονται …».

Αυξήθηκαν κατά 40 ευρώ οι αποζημιώσεις αλλά δεν φτάνει για ανάκτηση ζωικού κεφαλαίου

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Ψεμματάς σημειώνει: «Αυξήθηκαν κατά 40 – 50 ευρώ ανά ζώο. Από 145 ευρώ έφτασαν 185ευρώ. Αλλά ανάκτηση του ζωικού κεφαλαίου δεν μπορείς να κάνεις. Ένα ζώο από Γαλλία ή Ισπανία αν αγοράσεις κοστίζει 400 ευρώ».

200 εκτροφές και 150.000 πρόβατα διαθέτει ο νομός μας

Ο κ. Ψεμματάς προτρέπει τους συναδέλφους του αν παρατηρήσουν συμπτώματα στα ζώα τους να ενημερώσουνε άμεσα την Κτηνιατρική: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα να περιοριστεί η νόσος και να μην αποδεκατιστεί το ζωικό μας κεφάλαιο. Το 2013 θανατώθηκαν 17.000 ζώα από τον νομό μας».

Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας έχουμε πάνω 200 εκτροφές και περίπου 150.000 πρόβατα.

Σ’ ότι αφορά τα κατσίκια είναι μεν φορείς του ιού της ευλογία αλλά δεν νοσούν και δεν ισχύουν αυτά που ισχύουν για τα πρόβατα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια