GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συμφωνία Τουρκίας με τη Shell και τα σχέδια να γίνει κόμβος προμήθειας LNG

Η Τουρκία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τη Shell, με δυνατότητα ανακατεύθυνσης της προμηθευόμενης...


Η Τουρκία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τη Shell, με δυνατότητα ανακατεύθυνσης της προμηθευόμενης ποσότητας στην Ευρώπη. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακός κόμβος LNG.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Shell θα πουλά στην τουρκική κρατική εταιρεία Botas ποσότητα ισοδύναμη με περίπου 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2027 και μετά, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κατά τη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης στην Άγκυρα.

Η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνολικής ζήτησης αερίου της χώρας το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παράδοσης του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας, όπως ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας αποκαλύπτει τα σχέδια της κρατικής τουρκικής ενεργειακής εταιρείας να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό διεθνή εμπορικό ρόλο, εν αντιθέσει με σήμερα που κυρίως εισάγει φυσικό αέριο για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης.

Πηγή:energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια