GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


LNG Αλεξανδρούπολης: Τι φέρνει για την Ελλάδα η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας

Ο ρόλος της Ελλάδας καθίσταται κρίσιμος για τη δημιουργία μιας περισσότερο διασυνδεδεμένης και ανθεκτικής αγοράς φυσικού αερίου στη Νοτιοανα...

Νέα σελίδα ανοίγει για την Ελλάδα η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη καθώς αναβαθμίζει τον ενεργειακό της ρόλο, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο αλλά και παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικότερα.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης «FSRU» που έχει ονομαστεί Alexandroupolis απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης το Νοέμβριο και είναι πλέον μόνιμα αγκυροβολημένη 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade με 20% έκαστος είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

«Αυτό που γίνεται όλο και περισσότερο η Ελλάδα, είναι μια σημαντική πύλη, μια σημαντική πύλη εισόδου για την ενέργεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη γενικά, για φυσικό αέριο, για ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, σημαίνει ότι είμαστε μια πραγματικά αξιόπιστη πύλη εισόδου για πολλές πηγές ενέργειας και πρόκειται να συνεισφέρουμε στην προμήθεια και την απανθρακοποίηση της Ελλάδας και γενικότερα των γειτονικών χωρών. Γενικά, η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει παραμείνει μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και επομένως μια νέα υποδομή που επιτρέπει την έλευση περισσότερου LNG από διάφορες χώρες του κόσμου σε αυτήν την αγορά, αυξάνει την ανθεκτικότητα εν γένει της Ευρώπης και μειώνει την εξάρτηση από μία πηγή φυσικού αερίου», λέει στο euronews, ανάμεσα σε άλλα η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Εκτός από την πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου το έργο περιλαμβάνει και ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω των οποίων το φυσικό αέριο εισάγεται στην Ελλάδα, προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Πηγή:euronews.gr/energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια