GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μητρόπολη Ξάνθης: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στη μείωση των κουνουπιών γύρω μας και μαθαίνουμε να προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα

Η Μητρόπολη Ξάνθης, δίνοντας Ιδιαίτερη βαρύτητα στην προαγωγή και προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Ξάνθης, επιδιώκει την έγκυ...

Ποιες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών;

Αρκετές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών, όπως ελονοσία, λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, Δάγκειου πυρετού, Zika, Chikungunya κλπ.

Όλα τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες;

Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες μόνο εάν είναι μολυσμένα, δηλαδή εάν έχουν τσιμπήσει προηγουμένως έναν μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο (ανάλογα με την ασθένεια). Διαφορετικά είδη κουνουπιών μπορούν να μεταδώσουν διαφορετικές ασθένειες.

Υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα να κολλήσω μια ασθένεια από τσιμπήματα κουνουπιών;

Στην Ελλάδα έχουμε ορισμένα είδη κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν συγκεκριμένες ασθένειες, εφόσον μολυνθούν: Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται κυρίως με τα «κοινά» κουνούπια, έχει «εγκατασταθεί» στη χώρα μας, με περιστατικά να εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί λίγα σποραδικά εγχώρια περιστατικά ελονοσίας σε ορισμένες -κυρίως αγροτικές- περιοχές. Ως εκ τούτου, αν και τα περισσότερα κουνούπια γύρω μας δεν είναι μολυσμένα, καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να προφυλασσόμαστε, δηλαδή:

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τα κουνούπια;

Ι. Προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα κουνουπιών όλες τις ώρες που αυτά είναι δραστήρια (καθώς -ανάλογα με το είδος τους τσιμπούν σε διάφορες ώρες της ημέρας ή και της νύχτας):

Φοράμε κατάλληλα ρούχα μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος (εγκεκριμένα στη χώρα*), στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να περιέχουν μια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα:

– DEET (N,N

– διεθυλοτολουαμίδη)

– Iκαριδίνη (icaridin)

– IR 3535

– Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))

ΙΙ. Περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους:

Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά (ακόμα και σε μικρές συλλογές νερού).

Συμμετέχουμε όλοι στη μείωση των κουνουπιών γύρω μας: Εντοπίζουμε και περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους, στους ιδιόκτητους χώρους μας

βαρέλια κουβάδες κάδοι λεκάνες βάζα πιατάκια γλαστρών ελαστικά αυτοκινήτων καρότσια βάρκες στέρνες/ ποτίστρες ζώων διακοσμητικές λιμνούλες πηγάδια δεξαμενές πρέπει να:

Τι προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό σώματος;

Για τα παιδιά (επιπλέον των παραπάνω):

*Πληροφορίες για τα εγκεκριμένα στη χώρα βιοκτόνα (για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση): στο www.minagric.gr (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ)

  • Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
  • www .keelpno .gr
  • Τηλέφωνο: 210 5212054





Δεν υπάρχουν σχόλια