GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέος δικαστικός χάρτης:

Πώς θα λειτουργεί το Πρωτοδικείο Ξάνθης από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024


Πώς θα λειτουργεί το Πρωτοδικείο Ξάνθης από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ενόψει της επικείμενης εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 5108/2024 «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο λειτουργίας του Πρωτοδικείου Ξάνθης από τις 16-9-2024:

  1. Οι υποθέσεις αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης (όλες οι διαδικασίες) θα δικάζονται, μέχρι τη λήξη της επιμόρφωσης των Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, από τους Πρωτοδίκες Γενικής Επετηρίδας και τους Παρέδρους του Πρωτοδικείου, μετά, δε, τη λήξη της επιμόρφωσης των Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, από όλους τους δικαστές, κάθε 1η Πέμπτη εκάστου μηνός.
  2. Οι υποθέσεις της τακτικής διαδικασίας και των ειδικών διαδικασιών καθώς και οι υποθέσεις της εκούσιας Δικαιοδοσίας αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης δικάζονται από όλους τους Δικαστές του Πρωτοδικείου, την 1η και 3η Τετάρτη εκάστου μηνός, η δε κατανομή των υποθέσεων και η χρέωση των Δικαστών γενικής και ειδικής επετηρίδας θα διενεργείται από τη Διευθύνουσα το Πρωτοδικείου λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν. 5108/2024.
  3. Ως προς τα πινάκια του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης (υποθέσεις τα δικόγραφα των οποίων έχουν ήδη κατατεθεί ή θα κατατεθούν ως τις 15-9-2024), με πράξη μας θα μεταφερθούν στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Ξάνθης και στις δικασίμους που προβλέπονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου (κάθε 1η και 3η Τετάρτη εκάστου μηνός). Επισημαίνεται ότι η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τη Γραμματεία στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης (άρθρο 14 παρ. 4 του Ν. 5108/2024).
  4. Κάθε ημέρα της εβδομάδας στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου θα υπηρετούν δύο Πρόεδροι Υπηρεσίας, ήτοι ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκης γενικής επετηρίδας που θα εκτελεί χρέη στο Κατάστημα της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου και ένας Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας που θα εκτελεί χρέη στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης, έκαστος δε εξ αυτών θα είναι επιφορτισμένος με την εκδίκαση προσωρινών διαταγών, την έκδοση απογράφων, διαταγών πληρωμής και διαταγών απόδοσης μισθίου, ανάλογα με την κατανομή των υποθέσεων μεταξύ καταργούμενου Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου.
  5. Όλες οι διαδικασίες (εκτός της κατάθεσης δικογράφων) οι οποίες μέχρι και τις 15-9-2024 διεκπεραιώνονται αποκλειστικά στο Ειρηνοδικείου Ξάνθης, λόγω σχετικής αρμοδιότητας (διαθήκες, αποδοχές, αποποιήσεις, κληρονομητήρια, σωματεία, εκθέσεις σφράγισης, κατάθεση δηλώσεων τρίτων, βεβαιώσεις για Συνεταιρισμούς, κατάθεση πράξεων Ενώσεων Προσώπων κ.λπ.) θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται από 16-9-2024 στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης (ισόγειο), στο οποίο και μόνο θα κατατίθενται οι σχετικές αιτήσεις.
  6. Όλα τα δικόγραφα που αφορούν την τακτική διαδικασία Μονομελούς και τις μικροδιαφορές που κατατίθενται από 16-9-2024 στο γραφείο (213) του πολιτικού τμήματος του Πρωτοδικείου στον 1ο όροφο.
  7. Όλα τα δικόγραφα που αφορούν την ειδική διαδικασία Μονομελούς θα κατατίθενται από 16-9-2024 στο γραφείο (210) του πολιτικού τμήματος του Πρωτοδικείου στον 1ο όροφο.
  8. Όλα τα δικόγραφα που αφορούν τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας Μονομελούς θα κατατίθενται από 16-9-2024, στο γραφείο 211 του 1ου ορόφου.
  9. Όλα τα δικόγραφα που αφορούν το Πολυμελές καθώς και οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων Μονομελούς και οι αιτήσεις παροχής νομικής βοήθειας θα κατατίθενται στο γραφείο (212) του πολιτικού τμήματος του Πρωτοδικείου στον 1ο όροφο.
  10. Όλες οι αιτήσεις διαταγών πληρωμής και απόδοσης μισθίου ανεξαρτήτως ποσού καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής και εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης θα κατατίθενται από 16-9-2024, στο γραφείο 210 του 1ου ορόφου.
  11. Όλες οι αιτήσεις απογραφών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν αποφάσεις του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης, θα κατατίθενται από 16-9-2024, στο γραφείο 111 του ισογείου.
  12. Το γραφείο πιστοποιητικών του Πρωτοδικείου (κληρονομικά, σωματείων, εταιρικά κ.λ.π.) θα μεταφερθεί από 16-9-2024 στο ισόγειο (γραφείο 112 – Γραφείο Πιστοποιητικών καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης).
  13. Αιτήσεις για χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης και για έκδοση απογράφων αυτών, καθώς και κάθε είδους αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν το υπηρεσιακό αρχείο του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης, θα κατατίθενται στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης, επί των ανωτέρω δε αιτήσεων θα αποφαίνεται ο Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας που θα εκτελεί χρέη Προέδρου Υπηρεσίας στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης. Το αιτηθέν αντίγραφο της απόφασης ή του απογράφου ή το πιστοποιητικό θα παραλαμβάνεται από το Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ξάνθης.
  14. Στο γραφείο Προανάκρισης, το οποίο θα παραμείνει και θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο (ισόγειο, γραφείο 107), θα υπηρετεί ένας (1) Πρωτοδίκης Ειδικής Επετηρήδιας, ως προανακριτής, με καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπουν ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) και ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α1 109) για τους πταισματοδίκες.
  15. Επισημαίνεται, ότι ως προς το ανωτέρω γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Πρωτοδικείου Ξάνθης από τις 16-9-2024, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές, εφ’ όσον αυτές κριθούν απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και για τις οποίες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Η Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο Ξάνθης

Αδαμαντία Κρόκου

Πρόεδρος Πρωτοδικών 

Δεν υπάρχουν σχόλια