GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κακοκαιρία ATENA: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για τον 48ωρο «εφιάλτη» – Κίνδυνος για πλημμύρες

  Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

 


Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ

Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει η κακοκαιρία «ATENA», με βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο που κινείται ανατολικά επηρεάζοντας ήδη τα νησιά του Ιονίου, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Αρνιακός: 48ωρος «εφιάλτης» σε όλη τη χώρα

Όπως ανέφερε στην πρόγνωσή του ο Τάσος Αρνιακός το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό της σεζόν που ήδη επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας με μπόρες και καταιγίδες, από σήμερα (Τρίτη 10/9) θα αρχίζει να κατευθύνεται στα ανατολικά.

Από το πρωί της Τρίτης αναμένονται πυκνές νεφώσεις, οι οποίες θα καλύψουν όλη την χώρα, εκτός της Θράκης και θα φέρουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την Δυτική Πελοπόννησο, την Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα και από το απόγευμα θα πλήξουν την Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να φτάνει στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 28-29 βαθμούς Κελσίου και στις υπόλοιπες περιοχές τους 29-31.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες ισχυρότερες στα δυτικά και τα βόρεια, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού, με τις μπόρες να διατηρούνται στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Στη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «ATENA».

Στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ότι στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει διασπορά δυνάμεων της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμών πολιτών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα θα είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί, όπως επίσης και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή.

Ακόμη, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων.

Σημειώνεται ότι στη διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού. Νωρίτερα, είχε συνεδριάσει η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου .

Χτυπάει το «112»

Μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ενόψει της κακοκαιρίας «ATENA».

Ειδικότερα, γύρω στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, εκδόθηκε μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Το μήνυμα προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις 10/09/2024 και καλούσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα γύρω στις 20:00 το 112 ήχησε αυτή την φορά σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Το μήνυμα του 112 προειδοποιούσε τους κατοίκους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 10/09/2024 ενώ τους καλούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ο καιρός σήμερα

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα δυτικά σε βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-09-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-09-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-09-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-09-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια