Πριν από περίπου 10 χρόνια η ανεργία ήταν το κυρίαρχο πρόβλημα στην Ελλάδα, με τις πολιτικές αρχές να επικεντρώνονται στη μείωσή της. Σήμερα...
Δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται κυρίως ειδικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με το αντικείμενο εργασίας (67%). Ακολουθούν η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (62%), η κριτική σκέψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων (50%), η προσαρμοστικότητα (49%) και η οργανωτικότητα/διαχείριση χρόνου (41%). Αντιθέτως, οι τυπικές γνώσεις, όπως η γνώση αγγλικής γλώσσας (35%), οι ψηφιακές δεξιότητες (19%) και η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας (19%), έχουν χαμηλότερη προτεραιότητα.
Ανάγκες για νέο προσωπικό και κανάλια αναζήτησης
Ικανοποίηση με το υπάρχον προσωπικό και επιβράβευση
Το 70% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των εργαζομένων τους, με το 13% να είναι πολύ ικανοποιημένο και το 57% αρκετά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν άτυπο σύστημα επιβράβευσης (61%), ενώ μόλις το 7% έχει θεσμοθετημένο σύστημα, κυρίως στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με περισσότερους από έξι εργαζόμενους.
Κατάρτιση και τηλεργασία
- Παρόλο που το 67% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την ανάγκη για προγράμματα κατάρτισης, πάνω από το 53% δεν έχουν εφαρμόσει κάποιο την τελευταία τριετία. Στις μικρότερες επιχειρήσεις με έως πέντε εργαζομένους, το ποσοστό εφαρμογής προγραμμάτων κατάρτισης είναι ιδιαίτερα χαμηλό (29%), ενώ στις μεγαλύτερες φτάνει το 54%. Όσες επιχειρήσεις εφάρμοσαν προγράμματα κατάρτισης, τα χρηματοδότησαν κυρίως με ίδια κεφάλαια (53%) ή μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (50%).
- Σχετικά με την τηλεργασία, έξι στις δέκα επιχειρήσεις (57%) δεν την εφαρμόζουν καθόλου, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο στο εμπόριο (66%). Η τηλεργασία εφαρμόζεται κυρίως σε περιόδους κρίσεων (19%), περιστασιακά (16%) ή μόνιμα σε ορισμένες θέσεις (4%), ενώ μόλις το 3% των επιχειρήσεων την υιοθετεί καθολικά. Οι επιχειρήσεις (55%) θεωρούν την τηλεργασία λιγότερο αποδοτική από την εργασία με φυσική παρουσία, το 34% τη θεωρεί ισοδύναμα αποδοτική και μόνο το 5% την κρίνει πιο αποδοτική.
- Οι επιχειρήσεις εκφράζουν έντονη ανάγκη για βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και υιοθέτηση πιο ευέλικτων μεθόδων εργασίας και πρόσληψης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις της αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια