GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διαδικασία εισαγωγής χωρίς εξετάσεις μαθητών/τριών ειδικών κατηγοριών στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Ξάνθης, για το σχολικό έτος 2024-2025

Ο Διευθυντής του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Ξάνθης, κ. Γεώργιος Αργυρόπουλος, με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και ...


Ο Διευθυντής του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Ξάνθης, κ. Γεώργιος Αργυρόπουλος, με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενημερώνει για τη διαδικασία εισαγωγής χωρίς εξετάσεις μαθητών και μαθητριών ειδικών κατηγοριών. Αναλυτικότερα:

Ενόψει της επικείμενης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για εισαγωγή μαθητών/τριών ειδικών κατηγοριών στα πρότυπα εκκλησιαστικά σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 123 του ν. 4823 (Α΄ 136), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και της αρ. 99702/Θ2/9-8-2023 (Β΄4367) Υ.Α., ισχύουν τα εξής:

  • Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Υποψήφιοι για συμμετοχή στη διαδικασία εισαγωγής χωρίς εξετάσεις στην Α’ τάξη του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή στην Α΄ τάξη Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου μπορούν να είναι μαθητές που εμπίπτουν σε κάποια από τις κατωτέρω κατηγορίες:

(Ι) Τέκνα ομογενών ή αλλοδαπών – αλλογενών. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τέκνα ομογενών και τέκνα αλλογενών-αλλοδαπών, τα οποία έχουν αποφοιτήσει από Δημοτικό Σχολείο του εξωτερικού για την εισαγωγή τους στην Α΄ Τάξη Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή από το Γυμνάσιο για την εισαγωγή τους στην Α΄ Τάξη του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου,

(ΙΙ) κάτοχοι τίτλου ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και παρέχει δικαίωμα εισαγωγής ή εγγραφής στο κράτος αυτό, σε τάξη αντίστοιχη με την Α’ Γυμνασίου ή Α’ Λυκείου στην Ελλάδα.  Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και τα τέκνα Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό, τα οποία έχουν αποφοιτήσει από Δημοτικό Σχολείο του εξωτερικού και ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στην Α΄ Τάξη Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή από το Γυμνάσιο για την εισαγωγή τους στην Α΄ Τάξη του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου,

(ΙΙΙ) τέκνα τρίτεκνων ή πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών,

(ΙV) τέκνα μακροχρόνια ανέργων γονέων,

(V) τέκνα οικογενειών με χαμηλό ετήσιο εισόδημα (ΕΙΣ< 12.000),

όπως οι κατηγορίες αυτές καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν. 5128/2024 (Α΄ 118), με τις οποίες προστέθηκε παρ. 10 στο άρθρο 123 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136), οι μαθητές και μαθήτριες σχολείων της αλλοδαπής, οι οποίοι/ες προτείνονται από Πατριαρχεία ή Ιερές Μητροπόλεις ή Ιερές Μονές της αλλοδαπής που τελούν σε κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορούν να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις σε οποιαδήποτε τάξη των Προτύπων Εκκλησιαστικών Σχολείων. Για την εγγραφή των μαθητών αυτών στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ρ.Ε.Σ., απαιτείται απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ιδρύματος και για την εγγραφή τους στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία απαιτείται η έγκριση της Ιεράς Κοινότητας.

Κατά συνέπεια, η ως άνω κατηγορία μαθητών/μαθητριών δεν εμπίπτει πλέον στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να εισαχθούν σε ορισμένο ποσοστό επί του αριθμού εισακτέων εκάστου σχολικού έτους.

Ο νόμος 5128/2024 σας έχει ήδη αποσταλεί άμα τῇ δημοσιεύσει του.

  • Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
  • Υποβολή της αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες για μία μόνο ειδική κατηγορία με αίτηση, η οποία θα είναι υπογεγραμμένη και από τους δύο γονείς ή τον ασκούντα τη νόμιμη επιμέλεια/κηδεμονία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες που θα υποβάλουν αίτηση σε παραπάνω από μία κατηγορία, θα αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής.

Η αίτηση υπαγωγής των μαθητών/τριών στις ανωτέρω κατηγορίες μαζί με τα απαραίτητα προς έλεγχο δικαιολογητικά, υποβάλλονται εντός του πρώτου δεκαημέρου του σχολικού έτους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρότυπο εκκλησιαστικό σχολείο της επιλογής τους.

  • ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Υποβολής της αίτησης
  • Έως τις 10-ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, (ΤΡΙΤΗ και ώρα 13:00 )

Αίτηση υπαγωγής σε ειδική κατηγορία δικαιούνται να υποβάλουν και οι υποψήφιοι/ες που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής μέσω εξετάσεων, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στους εισακτέους.

(Ολόκληρη η εγκύκλιος είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ).










Δεν υπάρχουν σχόλια