GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έρχεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής: «Μεγάλος Αδελφός» στην αγορά από την 1η Δεκεμβρίου

Τι αλλάζει στη διακίνηση αγαθών. Ποια προϊόντα και ποιες επιχειρήσεις θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο η ΑΑΔΕ Με QR-code κάθε αγαθό που δ...

  • Τι αλλάζει στη διακίνηση αγαθών.
  • Ποια προϊόντα και ποιες επιχειρήσεις θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο η ΑΑΔΕ
  • Με QR-code κάθε αγαθό που διακινείται στη χώρα

Ψηφιακό «μάτι» στη διακίνηση καυσίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών αναλώσιμων, οικοδομικών υλικών, ελαιόλαδου αλλά και στη δραστηριότητα 155.415 επιχειρήσεων αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό δελτίο αποστολής που κάνει επίσημη πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Η ΑΑΔΕ έστειλε ήδη email στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ενώ η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά σε δυο περιόδους.

Πρώτη περίοδος

Από την 1η Δεκεμβρίου 2024 το μέτρο, θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά για:

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά, θα διαβιβάζουν τα δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA, θα ενημερώνεται ο λήπτης των αγαθών ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Δεύτερη περίοδος

  Από την 1η Απριλίου 2025 εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις και εκτός από την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών και τη διαβίβαση των δεδομένων στα myDATA θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης φορτώσεων/ μεταφορτώσεων, παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης καθώς και ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

Δημόσιο

Από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διενεργούνται από το Δημόσιο, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία.

Εξαιρέσεις

Χρόνος και διαδικασία διαβίβασης παραστατικών

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται:

Δεν υπάρχουν σχόλια