GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Παγώνει» ο φόρος υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Η αγορά πιέζει για κατάργηση του φόρου


Η αγορά πιέζει για κατάργηση του φόρου

Μετά το ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα άλλος ένας φόρος φαίνεται να παραμένει στον «πάγο» για να συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός στις αγοραπωλησίες ακινήτων.  Πρόκειται για το φόρο υπεραξίας ακινήτων ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 15% και επιβαρύνει τους φορολογούμενους που πωλούν ακίνητα. Ο φόρος αυτός έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του έτους και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο που προβλέπει εκ νέου αναβολή του μέτρου για ακόμη ένα ή δυο χρόνια ενώ η αγορά πιέζει για κατάργηση του φόρου.

Ο φόρος υπεραξίας 15% που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς διαπιστώθηκε ότι θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η σχετική διάταξη που προβλέπει την  επιβολή φόρου με συντελεστή 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε, έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ωστόσο, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζουν να φέρουν στη Βουλή διάταξη η οποία θα ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται με τα μέτρα της ΔΕΘ, που θα προβλέπει την αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων  για άλλο ένα έτος ή ενδεχομένως για άλλα δύο έτη. Δηλαδή, η έναρξη ισχύος του μέτρου θα μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2026 ή την 1η Ιανουαρίου 2027.

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι σχεδιάζουν να πουλήσουν ακίνητα τους επόμενους μήνες δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πουλήσουν.

Η διάταξη για το φόρο υπεραξίας η οποία έχει ανασταλεί προβλέπει ότι:

Δεν υπάρχουν σχόλια