GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σήμερα γιορτάζει η “Μικρή Τήνος της Θράκης”

23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή και ως εννιάμερα της Παναγίας.


23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή και ως εννιάμερα της Παναγίας.

Στην Ροδόπη πανηγυρίζει ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νομού, η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος (Φατύριακα), γνωστή και ως “Μικρή Τήνος της Θράκης”.

Όλη η ευρύτερη περιοχή από τα παλιά χρόνια ονομάζονταν “Παναγιά” οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι κάπου εκεί ίσως υπήρχε κατά την βυζαντινή περίοδο παλαιότερη Μονή αφιερωμένη στην Θεοτόκο.

Η εύρεση της εικόνας έγινε με θαυματουργικό τρόπο πριν τριακόσια περίπου χρόνια, μετά από εμφάνιση της Παναγίας στον ύπνο Οθωμανού τσιφλικά, του οποίου η άρρωστη κόρη θεραπεύτηκε και εν συνεχεία ο ίδιος βαφτίστηκε Χριστιανός και αφιέρωσε τμήμα του τσιφλικιού στην τοπική εκκλησία.


Αργότερα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος στην περιοχή Φατήριακα και στην θέση που βρισκόταν μικρός ναός, ανήγειρε νέο μεγαλύτερο Καθολικό Μονής και η θαυματουργή εικόνα τοποθετήθηκε στο νέο Θρονί της, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο από την παραμονή της γιορτής, χιλιάδες προσκυνητές από την Κομοτηνή και από τους γύρω οικισμούς επιλέγουν να πάνε με τα πόδια για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Το ξεκίνημα των Κομοτηναίων γίνεται συνήθως από την περιοχή της Πλάκας όπου μαζεύονται οι παρέες των προσκυνητών. Ακολουθώντας την εθνική οδό η πρώτη στάση για νερό στο 5ο χλμ στην Ιερά Μονή Αγίου Χριστοφόρου και η δεύτερη στάση στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου απέναντι από το αεροδρόμιο.

Η πορεία συνεχίζεται κάτω από τον καυτό Αυγουστιάτικο ήλιο και μέσω των χωριών Μεσούνης και Αιγείρου ο προσκυνητής εισέρχεται στον σημερινό αμπελουργικό σταθμό για να προσκυνήσει στο σημείο ευρέσεως της Ιεράς Εικόνας. Εκεί βρίσκεται ιστορικό εκκλησάκι χτίσμα του 1908 στο εσωτερικό του οποίου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγία των Ρόδων, την οποία τρεις φορές μεταφέρανε στο μοναστήρι της Φανερωμένης αλλά θαυματουργικά επέστρεφε στο εκκλησάκι όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Μετά την ολιγόλεπτη στάση για προσκύνημα στην Παναγία των Ρόδων και μέσω ενός μονοπατιού, ο πεζοπόρος κατευθύνεται μέσα από χωράφια προς την Ιερά Μονή Βαθυρρύακος.


Ο ήλιος αρχίζει να δύει, ένα αεράκι ανακουφίζει τον πεζοπόρο και η θέα του μοναστηριού από μακριά σημαίνει ότι η πορεία φτάνει πλέον στο τέλος. Φτάνοντας στο Μοναστήρι, πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά σε μία σειρά που ξεκινάει από τον αύλειο χώρο μέχρι το εσωτερικό του ναού. Ο πεζοπόρος ανάβει την λαμπάδα του και μετά από αρκετή ώρα αναμονής φτάνει μπροστά στην θαυματουργή εικόνα και προσκυνάει εκπληρώνοντας για ακόμη μία χρονιά το τάμα του.

*Με πληροφορίες απο τη σελίδα “Η Ροδόπη χθες και σήμερα”  

Δεν υπάρχουν σχόλια