Οι νέες εστίες αναταραχής στη Μέση Ανατολή, προβληματίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το ενδεχόμενο νέων προσφυγικώ...
Οι νέες εστίες αναταραχής στη Μέση Ανατολή, προβληματίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών κυμάτων και μάλιστα μία χρονιά που ήδη καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.To ενδεχόμενο μίας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή στην οποία θα εμπλακούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και το Ιράν, ήδη σπρώχνει προς τα ευρωπαϊκά σύνορα και κυρίως προς την Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.
Η εμπλοκή και μόνο του Λιβάνου σημαίνει ότι θα βρεθούν στους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης όχι μόνο χιλιάδες Παλαιστίνιοι αλλά και χιλιάδες Σύριοι που έχουν βρει καταφύγιο εκεί μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία. Υπολογίζεται πως στο Λίβανο βρίσκονται περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», οι δρόμοι που ακολουθούν είναι γνωστοί και καταγεγραμμένοι αλλά τα κυκλώματα των δουλεμπόρων είναι καλά οργανωμένα και δύσκολο να ξηλωθούν από τις αρχές.
Οι παράτυποι μετανάστες σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο αεροδρόμιο του Καΐρου με τράνζιτ πλαστές αιγυπτιακές βίζες και στη συνέχεια πετούν για Κωνσταντινούπολη. Το δρομολόγιο από εκεί και πέρα είναι γνωστό και τους φέρνει στις περισσότερες περιπτώσεις στην «πόρτα» της Ελλάδας είτε στον Έβρο, είτε στα νησιά.
Ήδη εδώ και μήνες, από τη στιγμή που άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη Μέση Ανατολή, οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πανελλαδικά, στο 1ο εξάμηνο 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 122% των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ ακόμα δεν έχουμε μπει στον Αύγουστο, ο οποίος είναι ο μήνας κορύφωσης των μεταναστευτικών ροών.
Αύξηση κατά 75% στις παράνομες μεταναστευτικές ροές κατέγραψε και ο Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Λιμενικό έχει επέμβει κι έχει διασώσει περισσότερους από 3.300 πρόσφυγες μέσα σε δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε 171 περιστατικά. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και 117 διακινητές οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν 60 σκάφη.
Από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 μέχρι το φετινό έχουν καταγραφεί 58.582 είσοδοι ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν περίπου 21.000, σημειώνοντας μία μεγάλη αύξηση.
Η «ταρίφα» που πληρώνει κάθε μετανάστης στα κυκλώματα διακίνησης ανέρχεται στα 4.500 ευρώ το άτομο, σύμφωνα με τις έρευνες.
Στον Έβρο που δέχεται το πρώτο και μεγάλο κύμα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, ο φράχτης που κατασκευάστηκε έχει αποτρέψει σε ένα βαθμό τα κυκλώματα διακίνησης. Αλλά δεν έχει σταματήσει τις ροές αφού οι δουλέμποροι καταφέρνουν και περνούν τους μετανάστες από άλλα σημεία της μεθορίου.
Οι δήμαρχοι της περιοχής είναι κατηγορηματικοί. Ο φράχτης έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά αλλά δεν αρκεί… «οι ροές συνεχίζονται. Η φύλαξη των συνόρων αποδεδειγμένα είναι ακόμη ανεπαρκής. Όταν μιλάμε για ένα πρόβλημα παγκόσμιο, δεν έχει να κάνει με εμάς εδώ, έχει να κάνει με Ασία, με Ευρώπη, με την παγκοσμιοποίηση, δεν μπορούμε να το χειριστούμε με έναν μόνο φράχτη», λέει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.
«Η κατάσταση είναι ήρεμη, αλλά οι ροές είναι αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», επισημαίνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια