GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αυξάνονται τα περιστατικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη

Δύο είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη εκ των οποίων ένας 68χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακ...


Δύο είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη εκ των οποίων ένας 68χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Βενετίδης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Περιφέρειας με ψεκασμούς προνυμφοκτονίες και ακμαιοκτονίες, μια και έλαβε την άδεια να προβεί σε ακμαιοκτονίες, χωρίς να καταγραφεί κρούσμα του συγκεκριμένου ιού, να κρατήσει χαμηλό τον αριθμό των νοσήσεων.

«Αν και λόγω της ανομβρίας έχουν εξαφανισθεί οι υδάτινες επιφάνειες, ωστόσο προκύπτουν νέες εστίες, όπως το ποτάμια που στερεύουν, τα ρέματα που δεν κυλούν και παρουσιάζουν στασιμότητα. Στις  νέες εστίες να προστεθούν και βόθροι χωρίς σίτα που εντοπίζουμε σε σπίτια, όπως σε αυτού του ανθρώπου στη Ροδόπη, που βρέθηκε θετικός στον ιό», υπογράμμισε ο κ. Βενετίδης.

Επι πλέον κάλεσε τους πολίτες να φροντίζουν να μην αφήνουν ακάλυπτους βόθρους, ή και άλλες υδάτινες επιφάνειες από τις οποίες μπορούν να εκκολαφθούν κουνούπια.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα σε άλλες περιοχές, όπου μπορεί να ξεσπάσει ίσως και επιδημία του ιού του δυτικού Νείλου στον Ελλαδικό χώρο και η προσπάθειά μας εδώ είναι να όπου ανευρεθεί ο ιός από τους ελέγχους που γίνονται, μέσω παγίδων και κλωβών με κοτόπουλα σε όλη την ΑΜ-Θ να διενεργούνται εκ νέου ψεκασμοί», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βενετίδης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς, εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς,μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Μικρά αλλά χρήσιμα μυστικά για τα κουνούπια

  • Προτιμήστε ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και αποφύγετε τα έντονα αρώματα που προσελκύουν τα κουνούπια
  • μην αφήνετε στη διάρκεια της νύχτας τρόφιμα εκτός ψυγείου ή ανοικτές σακούλες με σκουπίδια μέσα στο σπίτι
  • το νερό, ειδικά όταν λιμνάζει, είναι πόλος έλξης για τα κουνούπια, γι’ αυτό μην αφήνετε δοχεία με νερό μέσα στο σπίτι ή στη βεράντα και φροντίστε να αλλάζετε συχνά το νερό στα ανθοδοχεία
Αποφύγετε τις επαλείψεις στο παιδικό δέρμα με χημικά εντομοαπωθητικά όπως και με αρώματα, λοσιόν ή άλλα καλλυντικά προϊόντα διότι τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες οσμές όπως και τα έντονα χρώματα και τον ιδρώτα. Το τσίμπημα του κουνουπιού αφήνει μια μικρή αίσθηση τσουξίματος στο δέρμα ενώ το “επίμαχο” σημείο γρήγορα κοκκινίζει και ελαφρά διογκώνεται. Παράλληλα, ο γνωστός κνησμός (φαγούρα) αρχίζει να ταλαιπωρεί το θύμα του κουνουπιού. Τα κουνούπια αφήνουν και κάποιες δικές τους πρωτεΐνες στο μέρος που τσιμπούν οι οποίες δημιουργούν και όλο τα πρόβλημα

Θεραπεία:

  • αντισταμινικά: χορηγούμε για λίγες μέρες αντισταμινικά για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο κνησμό και να μειώσουμε την αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα.
  • κορτικοστεροειδή: τα τοπικά κορτίκοστεροειδή χορηγούμενα για σύντομο χρονικό διάστημα είναι χρήσιμα ειδικά στις έντονες κνησμώδεις φλεγμονώδεις βλάβες.
  • αντιμικροβιακοί παράγοντες: εάν υπάρχει δευτεροπαθής λοίμωξη, μπορούν να χορηγηθούν τοπικά αντιβιοτικά και εάν η λοίμωξη είναι εντεταμένη, τότε χορηγούμε το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια