Την 1η Αυγούστου σε εκτροφή προβάτων της Ροδόπης, με ζωικό κεφάλαιο περίπου 280 ζώα, διαγνώστηκε εργαστηριακά το νόσημα της Πανώλης Μικρών Μ...
Την 1η Αυγούστου σε εκτροφή προβάτων της Ροδόπης, με ζωικό κεφάλαιο περίπου 280 ζώα, διαγνώστηκε εργαστηριακά το νόσημα της Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών και ακολούθησε την επόμενη μέρα θετικό δείγμα σε εκτροφή στη Δράμα με 350 ζώα.Μετά τις θανατώσεις των δύο κοπαδιών, που διαγνώστηκαν θετικά από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, δημιουργήθηκαν ζώνες προστασίας, όπου ξεκίνησαν συνεργεία κτηνιάτρων την επιτήρηση του νοσήματος. Στόχος είναι η διερεύνηση όλων των εκτροφών αιγοπροβάτων της περιοχής, με αφετηρία τη ζώνη επιτήρησης, ακολούθως τη ζώνη προστασίας και, τέλος, τις υπόλοιπες.
«Να εξεταστεί αν υπάρχουν διασταυρώσεις ζωοτροφών, κοπαδιών σε κοινές ποτίστρες και βοσκότοπους, ώστε να προσέλθουμε στις πλησιέστερες στο θετικό κρούσμα μονάδες και να τις ελέγξουμε αν εκδηλώσουν συμπτώματα και αν χρειαστεί να προβούμε σε λήψη δειγμάτων», εξηγεί ο διευθυντής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς. Ο ίδιος εισπράττει την ανησυχία των κτηνοτρόφων που ζητούν τη διαρκή στήριξη των υπηρεσιακών κτηνιάτρων.
«Η περιφέρεια δεν ζήτησε συνδρομή από άλλες μέχρι τώρα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το νόσημα με τις απαραίτητες απολυμάνσεις των κλιμακίων», σχολιάζει, καθώς στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης. Ενδοπεριφερειακά, η Ροδόπη έχει την αρωγή της Ξάνθης στους ελέγχους στη ζώνη επιτήρησης, τηρώντας τα μέτρα βιοασφάλειας κατά το καλύτερο δυνατόν. «Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε διασπορά του νοσήματος και απαιτούνται οργανωμένοι και στοχευμένοι έλεγχοι», τονίζει ο κ. Φωτεινιάς. Η συμβολή κτηνιάτρων από την Ξάνθη υπενθυμίζει το σοβαρό έλλειμμα προσωπικού σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως και στη γενική διεύθυνση, με συνέπεια οι κτηνίατροι να εκτελούν χρέη διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων, εργατών, οδηγών, αντί να επιτελούν τον ρόλο τους κοντά στους κτηνοτρόφους και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Ανάμεσα στα κοινά αιτήματά τους (κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων) περιλαμβάνεται η πολυσυζητημένη λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα, το οποίο ιδρύθηκε εδώ και χρόνια, διαθέτει σχετικό εξοπλισμό, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
«Ενδεχομένως να χρειάζεται αντικατάσταση ορισμένων μηχανημάτων με κάποια σύγχρονα και, βέβαια, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού. Το Κέντρο μπορεί να συνδράμει στην εξάλειψη αυτών των εξωτικών νοσημάτων σε επίπεδο περιφέρειας και ευρύτερα Βορείου Ελλάδος», καταλήγει ο κ. Φωτεινιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια