GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καταπατημένα ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και νόμιμους τίτλους

Τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Οι δικαιούχοι και οι εκπτώσεις στο τίμημα

  • Τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
  • Οι δικαιούχοι και οι εκπτώσεις στο τίμημα

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων απ’ όσους ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν τις καταπατημένες εκτάσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από 90.000 ακίνητα δυνητικά μπορούν να αποδοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, με τις περιουσίες τους να είναι υπό αμφισβήτηση.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να υποβάλουν τη σχετική αίτηση προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους. Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δημιουργηθεί ειδικό πληροφοριακό σύστημα «Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων». Για την υποβολή αίτησης εξαγοράς καταβάλλεται παράβολο 300 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί, καθώς εντάσσεται στα εξαιρούμενα ακίνητα.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο για τα καταπατημένα ακίνητα εκτιμάται ότι η διαδικασία για την εξαγορά τους θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς. Με τις νέες ρυθμίσεις καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται της αίτησης.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα εξαγοράς έχουν όσοι κατέχουν καταπατημένα κτήματα ή κτίσματα για πάνω από 30 έτη αλλά με ειδικούς περιορισμούς ενώ το ύψος του τιμήματος καθορίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή και μειώνεται έως κι 80% ανάλογα με την χρόνο κατοχής, την «κοινωνική ταυτότητα», το ύψος του εισοδήματος και το είδος του ακινήτου. Η εξόφληση μπορεί να γίνει σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

Τι άλλαξε

Οι νέες ρυθμίσεις που ενεργοποιούνται με τη λειτουργία της πλατφόρμας προβλέπουν τα εξής:

Υποθέσεις στα δικαστήρια

Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή της αίτησης, στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή, εντός πέντε ημερών εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής, το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα.

Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, παρέχεται έκπτωση 10% επί του τιμήματος εξαγοράς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια