GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αποχώρηση Τζο Μπάιντεν από την διεκδίκηση προεδρίας των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε με μια επιστολή από την προεδρική κούρσα του 2024, πυροδοτώντας εξελίξεις που αναγκάζουν τους Δημοκρατικού...

Η ιστορική κίνηση του Μπάιντεν -είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά το πρόεδρο Λίντον Τζόνσον τον Μάρτιο του 1968.

Προτού βέβαια ο Μπάιντεν αποχωρήσει από την κούρσα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις.

Εάν η Καμάλα Χάρις αναδειχθεί υποψήφια, η κίνηση αυτή θα είναι ένα άνευ προηγουμένου στοίχημα για το Δημοκρατικό Κόμμα: η πρώτη μαύρη, ασιατικής καταγωγής που κατεβαίνει υποψήφια για τον Λευκό Οίκο σε μια χώρα που έχει εκλέξει έναν μαύρο πρόεδρο και ποτέ γυναίκα σε αυτή τη θέση, σε δύο και πλέον αιώνες δημοκρατίας.

Η αποδοχή της υποψηφιότητας της Χάρις δεν θα είναι «στρωμένη με ροδοπέταλα»

Πάντως ήδη, με τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις ηγετικών παραγόντων του δημοκρατικού κόμματος για την απόσυρση του Μπάιντεν διαφαίνεται ότι η αποδοχή της υποψηφιότητας της Χάρις δεν θα είναι «στρωμένη με ροδοπέταλα», όπως σχολίασε ένας Αμερικανός ανταποκριτής.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του και πρώην υποψήφια για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, σημαίνοντα στελέχη των Δημκρατικών σε κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Καμάλα Χάρις, για να ηγηθεί των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενισχύοντας την «γραμμή» του χρίσματος του Μπάιντεν στην αντιπρόεδρό του.

Ωστόσο η Νάνσι Πελόζι πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επαίνεσαν μεν τον Μπάιντεν ως εξαιρετικό πρόεδρο και πατριώτη αλλά δεν δήλωσαν την στήριξή τους στην Χάρις.

Η Πελόζι είπε ότι «ο Θεός “ευλόγησε” τις ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν», χωρίς να αναφέρεται καν στην Καμάλα Χάρις.

Αντίστοιχα σε δήλωσή του ο Ομπάμα ανέφερε: «Θα περιηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες. Αλλά έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος» χωρίς και αυτός να κάνει καμία αναφορά στην αντιπρόεδρο του Τζο Μπάιντεν.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επαίνεσε τον Τζο Μπάιντεν χαιρετίζοντας «έναν μεγάλο πατριώτη» μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του

«Η απόφασή του προφανώς δεν ήταν εύκολη, αλλά έβαλε για άλλη μια φορά τη χώρα του, το κόμμα του και το μέλλον μας πάνω από όλα», τόνισε ο Σούμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια