GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις για να αντιμετωπιστεί

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αναμένεται να εγκριθούν από το κυβερνητικό σχήμα οι 13 ποινικές και κυρίως ...


Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αναμένεται να εγκριθούν από το κυβερνητικό σχήμα οι 13 ποινικές και κυρίως δικονομικές διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία που σχηματοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο καθώς η Βουλή θα κλείσει στις αρχές Αυγούστου. Το πλαίσιο αυστηροποιεί τόσο τους κανόνες που, κατά πολλούς κυρίως νομικούς, είναι μια στοχευμένη «απάντηση», σε αυτό που ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε «αστοχίες δικαστών», σε ανάλογες περιπτώσεις. Κι αυτό γιατί πλέον ο «οδικός χάρτης» των διατάξεων για αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ στενός και οδηγεί σε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση: Φυλάκιση για (σχεδόν) όλους.

Χαρακτηριστικό είναι πως η αυστηροποίηση, λίγες μέρες μετά την ενεργοποίηση την 1η Μαΐου του νέου Ποινικού Κώδικα, έρχεται με αφορμή δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η αντιμετώπισή τους από τις αρχές προκάλεσε την αντίδραση (και με πειθαρχικό έλεγχο, που δεν σημαίνει προφανώς και καταδίκη των δικαστικών λειτουργών) της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Ιωάννα Κλάπα, Γεωργία Αδειλίνη).

α) Η πρώτη χρονικά ήταν η υπόθεση της γυναικοκτονίας στο Μενίδι στα μέσα Μαΐου, όταν ένας εν διαστάσει σύζυγος που ήδη κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία, σκότωσε την 40χρονη μητέρα των δυο παιδιών του. Εν προκειμένω ασκήθηκε κριτική στους δικαστές ότι ανέβαλλαν στις 7 Μαΐου τη δίκη του κατηγορούμενου για ενδοοικογενειακή βία για τις 17 Μαΐου και τον άφησαν ελεύθερο, επειδή, όπως αναφέρθηκε, δεν προσήλθε το θύμα (η σύζυγος του) να καταθέσει ως μάρτυρας και απουσίαζε επίσης η ιατροδικαστική έκθεση. Λίγες μέρες μετά ο άνθρωπος αυτός προχώρησε στην άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας.

Παραδείγματος χάριν με βάση αυτό το περιστατικό υπουργείο κάνει τις εξής παρεμβάσεις:

– Στην περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

-Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους.

-Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Άρα δεν θα αναβάλλεται σε τέτοια περίπτωση η δίκη

β) Η υπόθεση της σύλληψης και απελευθέρωσης (αρχικά) με περιοριστικούς όρους του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του, επίσης δικηγόρου. Οι παρεμβάσεις μετά (και) αυτή την υπόθεση αφορούν :

-Γίνεται κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

-Προβλέπεται για πρώτη φορά (μετά από δεκαετίες) πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η δυνατότητα δόθηκε πρόσφατα μόνο για εξ αμελείας δυστυχήματα με πολλά θύματα.

Επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια