GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έρχεται το φθινόπωρο νέο επίδομα ανεργίας έως 1200 ευρώ

Στη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον εργασιακό βίο για τους νέους που θα καταστούν άνεργοι από το φθινόπωρο και μετά, σε πιλοτική β...


Στη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον εργασιακό βίο για τους νέους που θα καταστούν άνεργοι από το φθινόπωρο και μετά, σε πιλοτική βάση, προχωρεί το υπουργείο Εργασίας.

Το θέμα συζητήθηκε χθες, μαζί με τις άλλες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κατά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ.

Η Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υποστηρίζει τη νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος και την αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό, καθώς, όπως ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφου: «Το υπάρχον σύστημα, που συνδέει το επίδομα ανεργίας με τον κατώτατο μισθό, είναι σε ζωή πάνω από 50 χρόνια». Σήμερα το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού (479 ευρώ) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν.

Πλέον το επίδομα θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού έως 75%, βαίνοντας με τους μήνες μειούμενο.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.100 ή 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ.

Ανοιχτό είναι το θέμα της επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας του επιδόματος. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

Ταυτόχρονα, θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνουν το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Αλλαγές στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.
  • Συνδυασμός του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί επιδιώκεται η συγχώνευση του επιδόματος και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση λήψης του επιδόματος σε σχέση με τα παραπάνω είναι ο άνεργος να είναι συνεχόμενα εργαζόμενος για 5-6 χρόνια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και στις περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια