GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συνάντηση του Διδασκαλικού Συλλόγου και της ΕΛΜΕ Ξάνθης με τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Κοντό

Αντικείμενό της τα κτιριακά – στεγαστικά προβλήματα των σχολείων ευθύνης του Δήμου.


Αντικείμενό της τα κτιριακά – στεγαστικά προβλήματα των σχολείων ευθύνης του Δήμου.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/6/2024 συνάντηση του νέου Δημάρχου Ξάνθης με αντιπροσωπεία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων. Μία συνάντηση που είχε ζητηθεί από τον σύλλογό μας (εκ μέρους και των τριών φορέων) από τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε ως αντικείμενο τα κτιριακά – στεγαστικά προβλήματα των σχολείων ευθύνης του Δήμου.

Τα θέματα που αφορούσαν την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συζητήθηκαν ήταν τα παρακάτω:

  • Ανέγερση νέου κτιρίου για το 20ο Δημοτικό Σχολείο. Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι από την πλευρά του Δήμου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου, οπότε από εδώ και πέρα είναι θέμα της ΚΤΥΠ να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες για την ανέγερση του σχολείου. Επίσης, ζητήθηκε να τοποθετηθούν επιπλέον αίθουσες στο νηπιαγωγείο του οικισμού του Δροσερού.
  • Προβλήματα κτιριακής υποδομής των νηπιαγωγείων της πόλης. Αναγγέλθηκε η ανέγερση νέου κτιρίου στο οικόπεδο που βρισκόταν ο 1ος Παιδικός Σταθμός, για να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του 3ου νηπιαγωγείου. Επίσης μας ανακοίνωσε ότι στον σχεδιασμό του Δήμου είναι η ανέγερση νέου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το 5ο νηπιαγωγείο σε ελεύθερο οικόπεδο του Δήμου στην οδό Σάρδεων, το οποίο πρέπει όμως πρώτα να «ξεκαθαρίσει» ιδιοκτησιακά, καθώς υπάρχουν καταπατητές.
  • 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης. Η μεταστέγαση του ΚΕΔΑΣΥ σε άλλο κτίριο, ώστε να πάρει τους χώρους του το 1ο Ειδικό, αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι του Δήμου. Σε ερώτησή μας αν διαθέτει ο Δήμος κάποιο κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταστέγαση του ΚΕΔΑΣΥ, απάντησε ότι ο Δήμος δεν έχει στη διάθεσή του κάποιο «ενεργό» κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να παραχωρήσει γι’ αυτό τον σκοπό.
  • Αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των σχολείων. Ο κ. Δήμαρχος μας δήλωσε ότι κατ’ αρχήν ο Δήμος προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία, ώστε να έχει εικόνα για τις πάγιες ανάγκες των σχολείων. Η σκέψη που υπάρχει είναι να υπάρχει ένα χρηματικό ποσό στη διάθεση κάθε Διευθυντή σχολείου για να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες. Από εκεί και πέρα για κάποια μεγαλύτερη ή έκτακτη δαπάνη, θα πρέπει να ζητείται εγγράφως από τις διευθύνσεις των σχολείων, υποσχόμενος την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανταπόκριση.
  • Έλεγχος σχολικών κτηρίων Α/μιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου για τον έλεγχο των κτηριακών υποδομών των σχολικών μονάδων, αρχής γενομένης από την Α/μια εκπαίδευση, έτσι ώστε η κάθε σχολική μονάδα να έχει το δικό της ατομικό φάκελο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η όξυνση του προβλήματος της σχολικής στέγης τα τελευταία χρόνια, η οποία επιδεινώθηκε μετά και την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Εκφράστηκε δε απ’ όλες τις πλευρές η διάθεση για συχνή και ειλικρινή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Τα θέματα που τέθηκαν από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1) Κτιριακό πρόβλημα: Ζητήθηκε άμεση και επίσημη ενημέρωση για το πολύπαθο κτίριο του 4ου ΓΕΛ, αλλά και για το 8ο Γυμνάσιο. Για το μεν 4ο ΓΕΛ ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα μας αποστείλει έγγραφη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, για το δε 8ο Γυμνάσιο ανέφερε ότι δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον προοπτική δημιουργίας νέου κτιρίου, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο στην περιοχή.

2) Τρόπος λειτουργίας της νέας δημοτικής επιτροπής που θα αντικαταστήσει τις σχολικές επιτροπές: Ζητήσαμε να στελεχωθεί αυτή η επιτροπή και από εκπαιδευτικούς και να μη γίνει περιορισμός των κονδυλίων για τα σχολεία. Ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι στην ουσία δε θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τη νυν λειτουργούσα σχολική επιτροπή, το κάθε σχολείο θα έχει εξ αρχής ένα ποσό για τα τρέχοντα έξοδα και για τα μεγαλύτερα θα απευθύνεται στην επιτροπή. Κάλεσε, μάλιστα, μέσω της ΕΛΜΕ τις/ τους διευθύντριες/διευθυντές των σχολείων να κινητοποιούνται καταθέτοντας και τις σχετικές προσφορές για εργασίες που θέλουν να κάνουν στα σχολεία τους, προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των έργων αυτών. Δεσμεύτηκε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια των διευθυντριών/ τών.

3) Αντιμετώπιση τεχνικών και άλλων προβλημάτων των σχολείων (πχ κόψιμο χόρτου, βελτιώσεις στα σχολικά γυμναστήρια κτλ). Ο δήμαρχος ζήτησε από τα σχολεία που αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα και έχουν ανάγκες να απευθύνονται εγγράφως στην αντιδημαρχία Παιδείας, για να διευθετούνται όλα αυτά τα θέματα άμεσα. Τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη για έγγραφη ενημέρωση.

4) Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και αντισεισμική θωράκιση: Ενημερωθήκαμε ότι έχει ξεκινήσει μέσω εξωτερικών συνεργατών του δήμου μια συνολική προσπάθεια για την έκδοση πολεοδομικών αδειών για όσα σχολεία δεν τη διαθέτουν και ολοκλήρωσης του φακέλου πυροπροστασίας τους. Η έκδοση αδειών είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει και ενεργειακή αναβάθμιση.

5) Επαναφορά των σχολικών φυλάκων: Ζητήθηκε από τον δήμαρχο να διατεθούν άνθρωποι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις στο δήμο ως φύλακες – επιστάτες στα σχολεία και για τη διαφύλαξη των σχολικών χώρων, αλλά και για την αποτροπή φαινομένων σχολικής βίας που προέρχονται, πολλές φορές, και από εξωσχολικούς. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το ζήτημα και θα επανέλθει.

6) Συζητήθηκαν και θέματα ευρύτερου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, όπως η διαμόρφωση χώρων για τη χρήση τους κατά τις σχολικές εκδρομές, το άνοιγμα σημαντικών κτιρίων για επισκέψεις σχολείων, μαζικό αθλητισμό κτλ. Ενημερωθήκαμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός τέτοιου πολυχώρου στην περιοχή της Εκτενεπόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια