GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανακοίνωση διαβούλευσης επί της Β’ Φάσης της μελέτης ΤΠΣ Δήμου ΤΟΠΕΙΡΟΥ

Για την μελέτη «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Τοπείρου» έχει υπογραφεί η με αρ. πρωτ. 4904/20-09-2022 Σύμβαση, ανάμεσα στο Δήμο Τοπείρου ...


Για την μελέτη «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Τοπείρου» έχει υπογραφεί η με αρ. πρωτ. 4904/20-09-2022 Σύμβαση, ανάμεσα στο Δήμο Τοπείρου και στην Ένωση οικονομικών φορέων «ΓΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ – Δ. ΜΑΜΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ – DELCO Ε.Π.Ε. Ν. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ». Η παραλαβή της Β΄ Φάσης της μελέτης ΤΠΣ περιλαμβάνει την 2η Αναμόρφωση της Τεχνικής Έκθεσης συνοδευόμενη από χάρτες, μετά από την δια ζώσης παρουσίαση και τις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τοπείρου.

Τα πορίσματα από την ενδελεχή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε κατά την εγκεκριμένη Α΄ Φάση της μελέτης και τις εισροές από τις παράλληλα εκπονούμενες μελέτες Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αξιολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκπόνηση της Β΄ Φάσης του ΤΠΣ. Η εν λόγω φάση της μελέτης, έχει ως στόχο τη διατύπωση των αναπτυξιακών σεναρίων και την επιλογή του επικρατέστερου, βάσει του οποίου θα μελετηθεί η αναλυτική πρόταση της Γ΄ Φάσης.

Στην Α΄ Φάση της μελέτης, μελετήθηκε η ταυτότητα του Δήμου και τα γενικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης. Εξετάστηκε η διοικητική ένταξη του Δήμου και διερευνήθηκαν οι συνδέσεις της με την ευρύτερη περιοχή, αναλύθηκαν τα στοιχεία της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του Δήμου και εξετάστηκε η πληθυσμιακή του εξέλιξη κατά τις δεκαετίες 1991-2021 και εξάχθηκαν κάποια συμπεράσματα σε σχέση με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του Δήμου. Επιπλέον, αναλύθηκαν οι παραγωγικοί τομείς και οι ομάδες κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. 
Στη συνέχεια, εξετάστηκε η χωροταξική οργάνωση, οι υφιστάμενες χρήσεις και καλύψεις γης στον εξωαστικό χώρο, εισροές από εγκεκριμένα χωροταξικά σχέδια υπερτοπικής εμβέλειας, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, οι τεχνικές και περιβαλλοντικές υποδομές, η πολεοδομική οργάνωση των οικιστικών περιοχών και των περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, η κυκλοφοριακή οργάνωση των δικτύων μετακινήσεων των οικιστικών περιοχών, καταγράφηκαν οι χώροι πρασίνου και τα στοιχεία του κλίματος και μικροκλίματος και τυχόν προβλήματα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και τέλος αναγνωρίστηκε το δίκτυο διαχείρισης έκτακτων αναγκών.




Ακολούθησε η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και η εξαγωγή συμπερασμάτων, μετά την ανάλυση SWOT, η οποία συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες που συναντώνται στην περιοχή μελέτης, ομαδοποιημένα ανά κατηγορία (σχέση με ευρύτερο χώρο, οικονομική ανάπτυξη κ.λπ.), αλλά και τις ευκαιρίες και τις απειλές.

Στην Β΄ Φάση της μελέτης «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο» διατυπώθηκαν τρία σενάρια μοντέλων ανάπτυξης και χωρικής οργάνωσης, τα οποία περιλαμβάνουν: α) το σενάριο τάσεων ή μηδενικό σενάριο, β) το σενάριο δυναμικής παρέμβασης και γ) το σενάριο ήπιας παρέμβασης. Τα τρία προτεινόμενα σενάρια παρουσιάζονται σε χάρτες. Με βάση αυτά τα τρία σενάρια διατυπώθηκαν τα προγραμματικά μεγέθη, τα οποία στηρίζονται τόσο στις επίσημες απογραφές (Ε.Σ.Υ.Ε.- ΕΛ.ΣΤΑΤ.), αλλά και σε παραδοχές που γίνονται για τη μελλοντική πληθυσμιακή εξέλιξη στο Δήμο Τοπείρου.

Από την ανάπτυξη και αξιολόγηση των σεναρίων και την επιλογή του επικρατέστερου, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης των σεναρίων χωρικής ανάπτυξης που προκύπτουν από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – Β΄ Φάση, γίνεται μια εξειδίκευση των ρυθμίσεων των προκρινόμενων σεναρίων, τα οποία είναι το 3ο σενάριο – ήπιας ανάπτυξης ως προς της παραμέτρους της πληθυσμιακής εξέλιξης, του πρωτογενούς τομέα ανάπτυξης, του δευτερογενούς τομέα ανάπτυξης, του τριτογενούς τομέα ανάπτυξης, των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών και της χωρικής οργάνωσης και το 2ο σενάριο – δυναμικής παρέμβασης ως προς το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια