GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας…

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης για το θέμα.


Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης για το θέμα.

Επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα με τις ελλείψεις δυναμικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.

«Θα πρέπει να αλλάξει η δομή της Αστυνομίας μέσα από την εξειδίκευση όπως πάει να γίνει -πολύ σωστά- με την ενδοοικογενειακή βία, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά, χωρίς, ωστόσο, να υπολειτουργούν άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας»

Την επαναλειτουργία της Αστυνομίας σε νέα βάση, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, με βασικότερο ζητούμενο το αίσθημα εμπέδωσης της ασφάλειας των πολιτών, επισημαίνει, ο κύριος Νίκος Γουναρίδης, Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης, ερωτώμενος σχετικά με τις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει από το αρμόδιο υπουργείο, μετά το περιστατικό γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάνω από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί, ήδη, στην ενδοοικογενειακή βία. Ενώ, το 2022 ο ίδιος είχε ανακοινώσει τη λειτουργία 12 νέων γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα όλης της επικράτειας.

«Αν και υπάρχει ένας αριθμός ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας για να στελεχώσουν το αντίστοιχο γραφείο στην Ξάνθη, οι ελλείψεις σε έμψυχο προσωπικό συνεχίζουν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην αποτελεσματική δράση τέτοιων υπηρεσιών» όπως σχολιάζει, από την πλευρά του, ο κύριος Νίκος Γουναρίδης, επαναφέροντας, για μία ακόμη φορά, το θέμα της «λειψανδρίας» που ταλανίζει την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.

«Θα πρέπει να αλλάξει η δομή της Αστυνομίας μέσα από την εξειδίκευση όπως πάει να γίνει -πολύ σωστά- με την ενδοοικογενειακή βία, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά, χωρίς, ωστόσο, να υπολειτουργούν άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η εξειδίκευση να αφορά όλα τα θέματα και κατ’ επέκταση να υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός αστυνομικών οι οποίοι θα απασχολούνται, αποκλειστικά, με το αντικείμενο της εξειδίκευσής τους και δεν θα επιβαρύνονται με άλλα ζητήματα που θα αποσπούν την προσοχή τους από το, κυρίως, αντικείμενο δράσης τους. Δεν νοείται, δηλαδή, κάποιος που έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, να ασχολείται, παράλληλα, με το θέμα των αδέσποτων, τις μηνύσεις καταστημάτων και ούτω καθεξής. Ουσιαστικά, θα πρέπει όσοι έχουν εξειδίκευση στην ενδοοικογενειακή βία να ασχολούνται, μόνο, με αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας», όπως συμπληρώνει ο ίδιος.

Τέλος, ο κύριος Νίκος Γουναρίδης θεωρεί πως το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό φαινόμενο όπου ο ρόλος της Αστυνομίας είναι αυτός της δίωξης, ενώ της Πολιτείας θα πρέπει να είναι εκείνος της πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η αύξηση της φτώχειας και η πτώση του βιοτικού επιπέδου συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση φαινομένων βίας και εγκληματικότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια