GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός; «Κανένας»

Προβάδισμα 16,3 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου διατηρεί η ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.


Προβάδισμα 16,3 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου διατηρεί η ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Όλα αυτά, ωστόσο, συγκεφαλαιώνονται και σε μια ανατροπή των συσχετισμών ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Μέχρι τώρα είχαμε μια σταθερή πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον «Κανένα» ως ανερχόμενη δύναμη.

Πλέον, ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο δ/νων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς, η ΝΔ δείχνει απώλειες – τις οποίες ωστόσο δεν καρπώνεται η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την δεύτερη θέση με άνοδο των ποσοστών του, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει, πέφτοντας στην τρίτη θέση.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,6% (από 28,5% τον Φεβρουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ με άνοδο 1,4 μονάδων, είναι στη δεύτερη θέση με 11,8% ενώ το ΠΑΣΟΚ πέφτει στην τρίτη θέση χάνοντας 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε ένα μήνα, με ποσοστό 10,2% (από 11,7%).

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ παραμένει πρώτη σταθερά με 31,4% ωστόσο εμφανίζει απώλειες 5,1 ποσοστιαίων μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» 1,8 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 15,1% ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει σχεδόν δύο μονάδες και πέφτει στην τρίτη θέση με ποσοστό 13%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,1% η Ελληνική Λύση με 9,7%, η Πλεύση με 4,3%, η Νίκη με 3,2%. Ακριβώς στο 3% είναι η Νέα Αριστερά, η Φωνή Λογικής (Λατινοπούλου) στο 2,4% και οι Δημοκράτες (Λοβέρδος) με 1%.

Τη φθορά της κυβέρνησης δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega αποτυπώνεται φθορά για την κυβέρνηση την οποία ωστόσο δεν καταφέρνει να καρπωθεί η αντιπολίτευση. Ειδικότερα, οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν στο 30% (από 35% τον Φεβρουάριο), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ χαμηλά με μόλις 10% θετικές γνώμες.

Double Score Μητσοτάκη έναντι Κασσελάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει double score στις θετικές αξιολογήσεις σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς συγκεντρώνει 34% έναντι 17%.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την πορεία της χώρας, καθώς οι ερωτηθέντες εκτιμούν κατά 66% ότι πάει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 29% κρίνει προς τη σωστή.

Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες θεωρούν ότι τα σημαντικότερα είναι η ακρίβεια και η οικονομία και ακολουθούν η κρίση θεσμών, η εγκληματικότητα και η ανεπάρκεια κυβέρνησης/ανασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, «βαθμολογούν» θετικά την κυβέρνηση ως προς τις επιδόσεις στον τομέα της προσέλκυσης του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αντίθετα, χειρότερες επιδόσεις είναι στην εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Πρωτιά του «Κανένα» ως καταλληλότερου πρωθυπουργού

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορά πιο δημοφιλής πολιτικής (με βάση τις θετικές γνώμες) φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 39%.

Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται τόσο σε όσους δηλώνουν Αριστεροί, αλλά και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι δεύτερος, ακόμη και στους κεντροαριστερούς, όπου όμως έχει και το υψηλότερο ποσοστό του και ο Στέφανος Κασσελάκης.

  • Όλα αυτά συγκεφαλαιώνονται και σε μια ανατροπή των συσχετισμών ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
  • Μέχρι τώρα είχαμε μια σταθερή πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον «Κανένα» ως ανερχόμενη δύναμη.
  • Πλέον, ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.


Πρώτη καταγραφή μεγάλης εκλογικής φθοράς της κυβέρνησης

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η πρώτη που αποτυπώνει μια σημαντική εκλογική φθορά της κυβέρνησης, αμφισβητώντας έτσι το «αφήγημα» μιας ηγεμονικής θέσης με το οποίο πορεύεται η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό φαίνεται πρώτα από όλα από το γεγονός ότι η ΝΔ υποχωρεί στη δεύτερη θέση ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή την ερώτηση για το ποιο κόμμα κάποιος θα μπορούσε να ψηφίσει, ή δεν θα το ψήφιζε ποτέ, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που όμως και αυτό υποχωρεί ελαφρά, ενώ ανεβαίνει κάπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως αποτέλεσμα στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει μια σαφή υποχώρηση σχεδόν 4%, υποχωρώντας στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%, ενώ άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται στην εκτίμηση ψήφου επίσης σε μια ανάλογη δυναμική με εκτίμηση για υποχώρηση -5% της Νέας Δημοκρατίας, άνοδο +1,8% του ΣΥΡΙΖΑ, υποχώρηση -1,9% του ΠΑΣΟΚ, άνοδο του ΚΚΕ (+1,4%) και της Ελληνικής Λύσης (+1,7%), ενώ η Metron Analysis βλέπει αυτή τη στιγμή και τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά να πιάνουν το 3% όχι όμως το ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχουν σχόλια